Neznámá višeň

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?)
29.3.2010 19:50

Köröšská je dosud velmi populární třeba v Rakousku. Školka v Poysdorfu - kousek od Mikulova -  nabízí hned tři její klony:

Sie hat sich bei uns von 3 ungarischen Köröszer-Klonen am besten bewährt.

KÖRÖSZER I: reift 2.-3. KW, mittelgroß, unregelmäßige Erträge

KÖRÖSZER III: 5.-6. KW, sehr sauer, mittelgroß, dunkelrot bis schwarz, sehr ertragreich;

KÖRÖSZER II: reift in der 3.-4. Kirschenwoche, kurz vor Van; süß, dunkelrot gefärbt, groß bis sehr groß (5,9g), mittelhohe aber regelmäßige Erträge; mittelstarkwüchsig; durch geringe Säurewerte ideal für den Frischverzehr; festfleischig und transportfest; selbstfruchtbar; Köröszer II ist die beste Frühsorte zum Pflücken mit Stiel für den Frischmarkt (ohne Beiblätter).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 207.34 (?), 14.7.2009 9:23, zobrazeno: 11402x

Dobrý den, prosím oradu. Jako malá holka si pamatuji, že jsme měli na zahradě višeň, ta ale byla:) Takové jsem pak už nikdy nejedla... Byla jako třešeň srdcovka, jen o trošku menší, no možná nastejno. Vím že šťáva barvila a hlavně měla nádhernou barvu. Tavě rudou a postupně šla až do fialové a to byli zralé. Chuť byla sladce, trpce kysela, no prostě višeň jak má být:)Stromek si pamatuji nebyl o moc větší jak já, mohl mýt tak 160 až 170cm. Nemyslím, že by ještě pak asi víc vyrostla(mám tucha, že mi jednou tatínek říkal, že je to zákrsek, myslím...), bohužel začala hodně prosychat, nikdo je krom mě a babičky nejedl, tak ji dá se říct nechal taťka ladem až odešla. Bohužel nevím co to bylo za odrůdu, mamka si to nepamatuje a tak se po ní snážím pídit. Zatím co jsem měla višně, tak byli buď malinké, světlé a chuťově taky nic moc:(Neví náhodou někdo, co to mohlo být za odrůdu?Předem moc děkuji za odpověď

host - 207.34 (?), 14.7.2009 9:27

Ježííííš, moooc se omlouvám za chyby:)teda tfuj, tfuj, tfuj, Špatně se mi píše, mám silný zánět šlach a tak jsem ráda, že vůbec něco napíšu(pro omluvu.)

host - 18.164 (?), 18.8.2009 13:25

Já koupil stromek odrůdy Erdi botermo a moc mi chutnají, nejsou moc kyselé, takže se dají jíst jako třešně.Jen mi málo plodí. a takových chutných odrůd tady už bylo zmíněno více. My měli ještě sladkovišeň Hortenzii Královskou, tu jsme měli moc rádi, ale nebyla na nic jiného než na jídlo přímo ze stromu.Byly moc měké, ale supr chuŤ, labužnická.
Marně se pídím po tom, kdo ji u nás množí, prý je k dostání v Polsku.

host - 246.100 (?), 26.10.2009 19:29

Královnu Hortenzii jsem koupil 15.10.2009 v Kadově u Mor.Krumlova u pana Venuty.

host - 176.18 (?), 26.10.2009 21:19

Ta vaše višeň - mohla by to být Morellenfeuer?? Na tu vzpomínám já... Také zákrsek, také tmavá a větší... také ji měl táta. Zlikvidovala ji vichřice.  Lída

host - 207.34 (?), 27.10.2009 7:48

Dobrý den, moc děkuji všem za reakce:) No popravdě nevím, koukala jsem na obrázky na netu, ta velikost by seděla:) Ještě si pamatuji, že často se stalo, že pokud jsem chtěla odtrhnout stopku od plodu, zůstala na stopce i pecka... škoda, že se nadá zajít k lidem do zahrad a ochutnat:)to by byla paráda, jenže co jsem tak koukala po okolí, tak tu nikdo moc višně nemá...

host - 217.147 (?), 20.3.2010 16:50

moj otec mal asi tu istu visnu... nakoniec ju skosila vichrica... tiez sa ju teraz snazim zohnat pretoze mi z visni chutila ako jedina. Je to asi sladkovisna, mala kratsie stopky a kostka ostavala na stopke... bola velka, tmava a sladka... velmi farbila... po pade na beton ostavali tmave flaky cely rok... mala sklon vyholovat a bez postreku dost cerviva... velmi skora... u nas som zatial najpodobnejsiu nasiel sladkovisnu "Záhoračka" Asi tu istu som nasiel v Ciferi...40 km od BA... vlani som si vzal vruble, cakam na miazgu... s pozdravom docent@azet.sk

host - 176.18 (?), 28.3.2010 22:18

Bude to Morellenfeuer, ta to dělala... Morelu pozdní měl soused, ta je kyselejší, my se sousedkou teď máme jedna UjFu a druhá ÉrBö, jsou sice dobré, ale ta tátova Morellenfeuer byla lepší. Jen nám ji tehdy v plném květu ukroutila vichřice. A ta višňovka!!  Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 29.3.2010 7:49
Nevím, Morellenfeuer je dost kyselá, byť méně než Morella. Plody střední. Chuťově nedostižná velká barvící višeň na kratší stiopce s pastopkami bývala kdysi populární Köröšská. Plodnost byla ale spíš menší a byly to velké stromy.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 29.3.2010 19:50

Köröšská je dosud velmi populární třeba v Rakousku. Školka v Poysdorfu - kousek od Mikulova -  nabízí hned tři její klony:

Sie hat sich bei uns von 3 ungarischen Köröszer-Klonen am besten bewährt.

KÖRÖSZER I: reift 2.-3. KW, mittelgroß, unregelmäßige Erträge

KÖRÖSZER III: 5.-6. KW, sehr sauer, mittelgroß, dunkelrot bis schwarz, sehr ertragreich;

KÖRÖSZER II: reift in der 3.-4. Kirschenwoche, kurz vor Van; süß, dunkelrot gefärbt, groß bis sehr groß (5,9g), mittelhohe aber regelmäßige Erträge; mittelstarkwüchsig; durch geringe Säurewerte ideal für den Frischverzehr; festfleischig und transportfest; selbstfruchtbar; Köröszer II ist die beste Frühsorte zum Pflücken mit Stiel für den Frischmarkt (ohne Beiblätter).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz