Je to častá houbová choroba Blumeriella jaapii (skvrnitost listů třešní a višní). Některé odrůdy, zvláště ty nověji vyšlechtěné, jsou na ni citlivé, takže je velmi pravděpodobné, že se s touto chorobou budete na svém stromku setkávat každoročně. Základní povídání o ní máte například ZDE. Já jsem letos testoval několik doporučených fungicidních přípravků a jejich schopnost tuto chorobu zastavit ve stádiu raného napadení (postupně Byacor, Dithane, Syllit v intervalu cca 10 - 14 dnů). Výsledky nebyly nijak oslňující, ale řekl bych, že přece jenom došlo k dílčímu omezení rychlého vývoje choroby v nejkritičtějším období na přelomu července a srpna. Nejrychleji se choroba šíří v teplých letních dnech za zvýšené vlhkosti. Zdá se mi, že ke zvýšení odolnosti stromů napomáhá i výživa, letos jsem totiž svým třešním dopřál intenzivnějí přihnojení dusíkatými hnojivy a schopnost stromů nepodlehnout rychle chorobě a neztratit předčasně listy byla zřetelně vyšší, než v předešlých letech. Také je zajímavé, že letos se nemoc se u mne projevila více na odrůdách, které bývaly v minulosti zasaženy méně a naopak. Například Karešova touto nemocí netrpí vůbec.