Mladé višni opadávají listy

host - 111.225 (?)
15.10.2012 16:03
Mám 2 roky mladé stromky a na nich také skvrnitost. Ošetřoval jsem Dithanem již 2x a polovina listů už opadala. Je lepší takové stromky zlikvidovat nebo se pokusit zachránit. Při vysazení nového, třeba Karešovky hrozí, že se znovu nakazí, např. ze zárodků z půdy?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 58.58 (?), 18.9.2012 13:10, zobrazeno: 5087x

Dobrý den, neví prosím vásněkdo, co je to za chorobu?2 roky stará, měla 2 květy a na konci léta vždy opadají listy.Ani se během roku moc nerozrůstá.Děkuji Kovařík

napadené listy višně
napadené listy višně

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.9.2012 14:17

Je to častá houbová choroba Blumeriella jaapii (skvrnitost listů třešní a višní). Některé odrůdy, zvláště ty nověji vyšlechtěné, jsou na ni citlivé, takže je velmi pravděpodobné, že se s touto chorobou budete na svém stromku setkávat každoročně. Základní povídání o ní máte například ZDE. Já jsem letos testoval několik doporučených fungicidních přípravků a jejich schopnost tuto chorobu zastavit ve stádiu raného napadení (postupně Byacor, Dithane, Syllit v intervalu cca 10 - 14 dnů). Výsledky nebyly nijak oslňující, ale řekl bych, že přece jenom došlo k dílčímu omezení rychlého vývoje choroby v nejkritičtějším období na přelomu července a srpna. Nejrychleji se choroba šíří v teplých letních dnech za zvýšené vlhkosti. Zdá se mi, že ke zvýšení odolnosti stromů napomáhá i výživa, letos jsem totiž svým třešním dopřál intenzivnějí přihnojení dusíkatými hnojivy a schopnost stromů nepodlehnout rychle chorobě a neztratit předčasně listy byla zřetelně vyšší, než v předešlých letech. Také je zajímavé, že letos se nemoc se u mne projevila více na odrůdách, které bývaly v minulosti zasaženy méně a naopak. Například Karešova touto nemocí netrpí vůbec.

host - 111.225 (?), 15.10.2012 16:03
Mám 2 roky mladé stromky a na nich také skvrnitost. Ošetřoval jsem Dithanem již 2x a polovina listů už opadala. Je lepší takové stromky zlikvidovat nebo se pokusit zachránit. Při vysazení nového, třeba Karešovky hrozí, že se znovu nakazí, např. ze zárodků z půdy?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.92 (?), 16.10.2012 18:13

Považoval bych za rozhodující jak stromek prosperuje.

Pokud má přírůstky a kvete, nepospíchal bych s likvidací.

Listy peckovin po sklizni (zvlášť třešně, višně) nevypadají nikdy vábně a v září běžně opadávají. Postřiky ani nezkouším - plody by mi nechutnaly. J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz