Co to je?

host - 19.125 (?)
15.8.2011 20:11

Moje třešeň Sunburst byla na podnoži ptáčnice. Proto se velmi divím, že zahynula, naopak zákrsek meruňky je v plné síle... podnož Wagenheimova..ta prý jde i do vlhkých půd... o tu jsem měla větší strach.

Naše zahrada obsahuje jak jílovitou půdu, tak i krásnou černou zeminu(ta je více na povrchu) a jílovitá, těžší je spíše do hloubky... několikrát došlo k přesunu zeminy z jednoho místa zahrady na jiný(při přístavbě domu)...Kostelec nad Černými lesy(moje město:-)) je proslulý keramikou, na kterou je právě místní zemina vhodná(ale není to žádný žlutý jíl).

Rovněž zákrsek hrušně na podnoži kdoule je krásná a letos i poprvé plodí a to je méně odolná.

No a jak to tu čtu v diskuzi, tak mám obavu... chtěla jsem si pořídit 2 náhradní třešně na podnoži Colt. Ale jestli jsou náchylnější než ptačka, tak nevím nevím.

Ještě vlastním(:-)) broskvoň na podnoži rakoniewická, která je fakt nádherná a té se daří tak dobře, že se mi letos při první ohromné úrodě rozlomila(a to jsem si pomyslela, že jí mám podložit větve...:-(...dotazovala jsem se zde na diskuzi o broskovních, co s ní... tak je větev amputovaná a stromek vypadá stále dobře, tak snad vydrží). A té se daří taky moc dobře.

A jabloň na M26 stojící vedle bazénu, tak ta je ok i přes to umístění, když je často zmáchaná.

Jinak jsem zvyklá zalévat 1x za 2-3dny vydatně(podle počasí), když je mokro tak samozřejmě nezalévám.

Prostě záhada, co se jí stalo:-(...byla tak bujná, že to uschnutí nechápu(ještě mě napadlo, jestli v tom nemá prsty manžel :-), je to takový barbar :-))) a soused říkal, že ke třešni kdysi vylili mydlinky a taky jim zašla... Lenka:-)

Ps: na fotce(jestli půjde vložit)jabloň na M26 v těžké půdě!!!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 168.143 (?), 14.8.2011 21:20
Ak niekto dokáže v priebehu 3 týždňov odpísať preliatím jabloň, o ktorej sa všade píše, že má najväčšie nároky na závlahu, potom klobúk dole, je to výnimočný "talent". Nepísal som, že čerešňa je vŕba a neverím, že by pani Lenka dopriala svojej čerešni toľko vody ako majú Vaše stromy pri potoku, ale okolo nás je veľa príkladov, ktoré vyvracajú bláboly o nemožnosti pestovania čerešní v ílovitej pôde či v dolinách. Spomínam na záhradu mojích rodičov, ktorá bola v obrovskej záhradkovej kolónii západne od Znojma, na otrasne ťažkej žltej ílovitej pôde a nie na kopci ani na svahu. Marhuliam sa tam darilo ako nikde inde. Čerešňu sme mali pri studni a akú veľkú a zdravú, bez glejotoku! Podobne aj ostatní v kolónii. Ako som písal, moja čerešňa je tiež pri studni, hladina spodnej vody bola na jar 1,5 pod povrchom pôdy. Doposiaľ som nevidel na kôre kvapku glejotoku. Viackrát som foto čerešne zverejnil aj na tomto fóre. Ak Vás nepresvedčili praktické skúsenosti, čítajte si radšej storazu opisované staré príručky a nevnucujte druhým to, čo nie je pravda. Paľo

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.8.2011 11:40

Když si koupíme v zahradnictví stromek s naštěpovanou ušlechnilou odrůdou třešně, tak kořeny v zemi nemá "třešeň", nýbrž její podnož. Takže při úvahách o vegetačních schopnostech třešní na zamokřených jílovitých půdách by bylo asi účelnější zabývat se vlastnostmi různých třešňových podnoží. Ptáčnice jako "dravá a bojová" podnož si s takovými podmínkami dokáže relativně schopně poradit, určitě nejlépe ze všech běžně používaných podnoží. Výrazně hůře tomu bude u nověji šlechtěných, málo vzrůstných podnoží (např. P-HL-A, B, C), které se v poslední často používají ve školkách. Takže před nákupem nového stromku, který bude vysazen do nepříliš ideálních podmínek je vhodné si o tom něco nastudovat a výběr podnože nepodceňovat (což samozřejmě platí obecně pro každý ovocný stromek). Začátečníci se při nákupu zpravidla soustředí jen na odrůdu budoucího ovoce a podnož vůbec neřeší. Pak mohou vznikat různé komplikace. Že valná většina prodejců v honbě za vlastní obživou zákazníky nijak neupozorní, je druhá věc (hlavně vše co nejrychleji prodat!). V našem případě by bylo asi zajímavé optat se paní Lenky, na jaképak podnoži byla naštěpována ta její uschlá třešnička?

host - 168.143 (?), 15.8.2011 14:24
P.Wimpi nadviazal na môj príspevok z 12.8., kde som sa snažil vysvetliť uhynutie stromku náročnosťou podpníka. Vtáčnica to pravdepodobne nebola, to by aj koruna bola mohutnejšia. Moderné čerešňové podpníky sú zrejme náročnejšie na typ pôdy, agrotechniku, hnojenie atď. Takisto to mohla byť náhoda, že došlo k infikovaniu koreňového systému a napadnutiu drevokaznou hubou. Ozajstnú príčinu zániku peknej čerešničky už asi nezistíme. Netreba plakať nad rozliatym mliekom, ale pri výsadbe nového stromku radšej urobiť všetky preventívne opatrenia, aby sa stromček zdárne vyvíjal. Ílovitá zem nemôže byť problémom. Naopak koloidné častice ílu viažu nielen vodu, ale prostredníctvom ílovito-humusového komplexu aj potrebné živiny. Nepredpokladám, že má pani Lenka záhradku pri potoku, kde by sa mali pestovať vŕby a nie ovocné stromky. Podľa snímky, ktorú nám poslala, tipujem, že podmienky pre pestovanie čerešne má dobré. Treba si naozaj dať pozor na podpník. Keď k tomu pridáte naše "múdrosti" a trochu šťastia, ktoré sa zíde každému, bude to OK! Paľo

host - 19.125 (?), 15.8.2011 20:11

Moje třešeň Sunburst byla na podnoži ptáčnice. Proto se velmi divím, že zahynula, naopak zákrsek meruňky je v plné síle... podnož Wagenheimova..ta prý jde i do vlhkých půd... o tu jsem měla větší strach.

Naše zahrada obsahuje jak jílovitou půdu, tak i krásnou černou zeminu(ta je více na povrchu) a jílovitá, těžší je spíše do hloubky... několikrát došlo k přesunu zeminy z jednoho místa zahrady na jiný(při přístavbě domu)...Kostelec nad Černými lesy(moje město:-)) je proslulý keramikou, na kterou je právě místní zemina vhodná(ale není to žádný žlutý jíl).

Rovněž zákrsek hrušně na podnoži kdoule je krásná a letos i poprvé plodí a to je méně odolná.

No a jak to tu čtu v diskuzi, tak mám obavu... chtěla jsem si pořídit 2 náhradní třešně na podnoži Colt. Ale jestli jsou náchylnější než ptačka, tak nevím nevím.

Ještě vlastním(:-)) broskvoň na podnoži rakoniewická, která je fakt nádherná a té se daří tak dobře, že se mi letos při první ohromné úrodě rozlomila(a to jsem si pomyslela, že jí mám podložit větve...:-(...dotazovala jsem se zde na diskuzi o broskovních, co s ní... tak je větev amputovaná a stromek vypadá stále dobře, tak snad vydrží). A té se daří taky moc dobře.

A jabloň na M26 stojící vedle bazénu, tak ta je ok i přes to umístění, když je často zmáchaná.

Jinak jsem zvyklá zalévat 1x za 2-3dny vydatně(podle počasí), když je mokro tak samozřejmě nezalévám.

Prostě záhada, co se jí stalo:-(...byla tak bujná, že to uschnutí nechápu(ještě mě napadlo, jestli v tom nemá prsty manžel :-), je to takový barbar :-))) a soused říkal, že ke třešni kdysi vylili mydlinky a taky jim zašla... Lenka:-)

Ps: na fotce(jestli půjde vložit)jabloň na M26 v těžké půdě!!!

host - 144.140 (?), 15.8.2011 20:31
Dobrý deň, Lenka! To posledné vysvetlenie záhady bude asi najviac pravdepodobné. Vtáčnica je dosť vitálna a prispôsobivá a nie je náročná na hnojenie. V pôde muselo byť niečo, čo spôsobilo rýchle odumretie koreňa. Prvýkrát som videl na Vašej snímke tak krátky kmienik vtáčnice. U nás predávajú oveľa vyššie. Keďže máte kvalitnú pôdu, nebál by som sa sadiť aj iný podpník ako vtáčnicu. Sama uvidíte, čo bude na trhu. Broskyňu s nadúrodou plodov radšej zviažte hore v korune. Je to istejšie, pri zošmeknutí podložky vo vetri sa Vám konár môže zlomiť. Paľo

host - 182.227 (?), 15.8.2011 20:39
Před lety jsme měli třešeň v místě, kde se muselo trvale zavlažovat.Vydržela pár let a pak celá rychle odešla.Bohužel už si nepamatuju, zda listy zhnědly jako Vám.Mám pořád dojem, že nejdříve listy zežloutly.Ale právě, že si to nepamatuju, nechtěl jsem tvrdit, že úhyn stromku je nadměrnou zálivkou.Ale u Vašeho stromku je určitě hlavní příčina bohatá zálivka.Každý druhý, třetí den zalévání je hrozně moc.Nějaký rok po výsadbě se stromky mnohdy nemusí zalévat vůbec.Zahrádkáři po povodních by Vám mohli vyprávět.Uhynuly vždy nejdřív třešně a višně.Stačio, aby nějaký den stály ve vodě a bylo po nich.P

host - 144.140 (?), 15.8.2011 22:12
V tomto máte pravdu. V suchom počasí je lepšie zaliať stromek raz za týždeň a poriadne ako zvlhčovať zeminu pod korunkou každý 2. či 3. deň. Stromky majú korene hlbšie ako zelenina. Niekedy priveľa starostlivosti môže ublížiť, ale to už som spomínal. Paľo

host - 182.227 (?), 16.8.2011 7:36
U staršího stromku jednou za týden je stejně moc jako jednou za tři dny.P

host - 144.140 (?), 16.8.2011 8:22
Staršiu čerešňu už som vôbec nezalieval, korene mala dostatočne hlboko. Paľo

host - 157.94 (?), 13.8.2011 22:42
Dobrý večer Lenka! Ďakujem za pekný a úprimný list. Každého istotne zamrzí, keď sa niečo darí pestovať a odrazu sa s Vami tento "kamarát" rozlúči. Snímka zelenej koruny Vašej čerešne svedčí o tom, že nie ste amatérka. Podpník M26 na jabloni korení pomerne plytko, preto mu vyhovuje blízkosť bazénu. Jablone sú na vodu najviac náročné. Kôstkoviny už menej. Práve výhoda ílovitej zeminy je v tom, že dokáže vďaka koloidným časticiam viazať na seba vodu, takže nie je potrebné cez leto často zavlažovať. Medzi druhmi ílu sú však veľké rozdiely. Keď ílovicu pri výsadbe vyľahčíte substrátom, dosiahnete rýchlejšie zakorenenie novej čerešničky. Názor p. Václava nepovažujem za všeobecne platný. Vždy záleží na konkrétnom stanovišti a konkrétnej pôde. Moja čerešňa prosperuje v nížine (naše mesto je v dolíku), v ťažkej ílovitej pôde 2 metre od studny. Vedľa nej je vysoká marhuľa. Obidva stromy majú korene prakticky "vo vode", najmä v posledných 2 sezónach. Práve dnes sme sa s manželkou tešili, že tak krásne listy už dávno nemala. Voda je život... Poučky zo starej literatúry netreba vždy brať vážne. Príroda si aj tak nakonec spraví po svojom. Tento rok sa mi veľmi dobre osvedčili organominerálne granule pri kanadských čučoriedkach. Ako zásobné hnojivo pri výsadbe Vášho nového stromku by mohli byť dobré. Verím, že teraz už budete mať šťastie... Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz