Zde obecně o roubování.
Pročtěte si lépe diskuze - je tady toho veľa! Či aspoň nějakou základní brožuru.
Obecně jako rouby slouží jednoleté (loňské) vyzrálé dřevo (letorosty), které se u peckovin z důvodů brzkého rašení řeže brzy (prosine, leden apod.) a uskladňuje v teplotách blízkých nule až do doby roubování - předjaří - jak kdo - únor až duben. Používají se střední části roubů odebraných z jižní strany koruny, u třešní se doporučuje jejich tloušťka co nejsilnější a roubují se na podnož nejsnáze, s dobrou ujímavostí, kopulací či anglickou kopulací. Tzn. tloušťka podnože je rovna (či malinko větší) tloušťce roubu. Ostatní je složitější.
Řada lidí roubuje třešně i v průběhu vegetace - odpadá celá řada komplikací se skladováním roubů atd. Já osobně nemám odzkoušeno.
Lovu zdar.