Sušení kořenové zeleniny



host - 72.63 (?)
5.11.2009 20:57

   Na sušení používám obyčejný pokojový ventilátor. Mrkev jsem ještě nezkoušel, ale jablka, hrušky, švestky, banány, houby, kousky uzeného, marinovaného hovězího a vepřového masa (jerky) to suší skvěle, podstatně lépe a rychleji než sušička. Sušené věci nakrájet na plátky, položit na síť nebo mřížku a profukovat ventilátorem (stačí na první stupeň) po dobu 6 až třeba 24 hodin, podle materiálu a požadované vláčnosti. Jako mřížku používám drátěné chromované "šuplíky na příbory" s vylámanými přepážkami, posazené na sebe, dole podložené. Foukat můžete shora nebo z boku, podle toho, jak hustě jsou pokryté jednotlivé vrstvy.

   Sušení intenzivním proudem vzduchu při pokojové teplotě je překvapivě účinné a energeticky úsporné. Sušený produkt nezahříváte = neničí se vitamíny. Doporučuji vyzkoušet, nebudete zklamáni!  J.L. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 183.212 (?), 4.11.2009 20:54, zobrazeno: 15050x

Jak nejlépe usušit kořenovou zeleninu? Nemám sušičku. Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 174.166 (?), 4.11.2009 21:35

Touhle dobou suším všechno přímo na radiátoru, na pečicím papíře. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 5.11.2009 10:08

Někdo doporučuje zeleninu před sušením krátce povařit -  třeba v páře. Sám to teda nedělám, resp. vůbec nesuším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 38.100 (?), 5.11.2009 18:43

Sušil jsem mrkev, ale nejvýhodnější zpracování zeleniny k rychlému upotřebení je její uložení v  nastrouhaném stavu v mikrotenovém sáčku v mrazničce. Nechá se použít nejen do polévky, ale třeba i na salát. Z hlediska chuti, se zdá v tomto případě mražení jako řešení, když není možné uchování čerstvé zeleniny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.63 (?), 5.11.2009 20:57

   Na sušení používám obyčejný pokojový ventilátor. Mrkev jsem ještě nezkoušel, ale jablka, hrušky, švestky, banány, houby, kousky uzeného, marinovaného hovězího a vepřového masa (jerky) to suší skvěle, podstatně lépe a rychleji než sušička. Sušené věci nakrájet na plátky, položit na síť nebo mřížku a profukovat ventilátorem (stačí na první stupeň) po dobu 6 až třeba 24 hodin, podle materiálu a požadované vláčnosti. Jako mřížku používám drátěné chromované "šuplíky na příbory" s vylámanými přepážkami, posazené na sebe, dole podložené. Foukat můžete shora nebo z boku, podle toho, jak hustě jsou pokryté jednotlivé vrstvy.

   Sušení intenzivním proudem vzduchu při pokojové teplotě je překvapivě účinné a energeticky úsporné. Sušený produkt nezahříváte = neničí se vitamíny. Doporučuji vyzkoušet, nebudete zklamáni!  J.L. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika