Lis na ovoce - vyroba mostu/stavy



Stránky: 1,  2   
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 121.77 (?) 
16.8.2010 15:42, zobrazeno: 41422x

zdravim,

  zakupili sme zahradu aj so 4 krasnymi velkymi jablonami. Planujeme z jabloni ziskavat najma stavu. nikdy som to nerobila a zaujimalo by ma, ci na to staci takyto lis (vid.obrazok). alebo existuje aj nieco nie na "rucny" pohon? v akej cene?

a ako je to s uchovavanim, je nutne tuto stavu sterilizovat? ako dlho a pri akej teplote?

Lis si predstavujem tak, ze nahadzem cele jablka, zapnem (pripadne hold niekto rucne zatoci) a ziskam cirou stavu. suche zbytky ovoce skonci na kompostu.

diky za rady... adri

Bez názvu
Bez názvu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 24.183 (?), 16.8.2010 17:54

Představujete si to pěkně, ale tak to nefunguje. Myslím, že takový lis nikde na světě nenejdete.

Před lisováním musíte jablka rozdrtit na hrubou kaši, jinak nevylisujete skoro nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 121.77 (?), 16.8.2010 19:25

diky za odpoved. a ten lis, co je na obrazku, sluzi skor na drtenie toho ovocia (ake je potom zariadenie na pasirovanie tej "kase"?) alebo sluzi skor na prepasirovani tej kase (cim vyrobim tu kasu?)?

diky za odpovede, naozaj s tym nemam ziadne skusenosti a ani nepoznam nikoho, kto by vyrabal stavu z jablek, kazdy len pali...

adri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.28 (?), 16.8.2010 19:56

Pletete se. To co je na obrazku je skutecne lis. Davat do nej musite uz drt. Tu ziskate v jinem zarizeni, muze to byt i na rucni pohon. V podstate je to neco jako struhadlo, bedo valec s hroty ktere jablka "rozsmelcuji". Ale je to drina delat to rucne kdyz se urodi.

V tomto co je na obrazku jablka nepodrtite.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
brodekupr - (2) - 113.115 (?), 16.8.2010 20:00

Dobrý den, na vaší fotografii je lis na ovoce. V případě jablek jejich drť. Bez rozdrcení nevylisujete nic. Na drcení jablek se používají drtiče ovoce. Já mám jeden domácí výroby který jsem získal při koupi domu. Přikládám foto.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 120.237 (?), 16.8.2010 21:54

Nejjednodušší je jablka odvézt do moštárny. Na tomto ručním lisu nedosáhnete ani zdaleka takové výtěžnosti jako na hydraulickém lisu, který mají v moštárnách. Pokud mošt nemrazíte, je naprosto nutné ho pasterovat. Zkoušeli jsme i konzervaci za studena (sorbanem draselným a kyselinou benzoovou), ale neosvědčilo se to, mošt sice nekvasil, ale chytil plíseň. Posledně jsme to myslím zahřívali na 80 °C po dobu 15 minut, plnili do vyvařených skleněných demižonů a lahví a při uskladnění ve sklepě to nezkvasilo ani nezplesnivělo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 29.228 (?), 16.8.2010 23:14

Výhodou lisování doma je čistota, odstranění nahnilých jablek, vlastní sortiment s dopadem na chuť moštu. Drť z jablek je obohacením kompostu, žížalky si pochutnají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 120.237 (?), 16.8.2010 23:22

Čistota zařízení určitě, ale všechna jablka, ze kterých jsme kdy měli mošt, pocházela jen z našich pytlů a personál je moštoval nám před očima. Možná to ale jinde funguje jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 17.8.2010 7:13

Ještě jedna rada : drť z kvalitních jablek nedávejte žížalám, ale naložte do sudu s přídavkem vody a nechte vykvasit.Pálenka je známá na Slovensku jako Terkelica.  A musím dodat, že není-li jiného ovoce na kvas, jde o docela přijatelný produkt.Drť totiž nikdy zcela nevypresujete a ovocný cukr i těm žížalám proto dost chutná.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 31.135 (?), 17.8.2010 9:40
Dovolil by som si malú opravu.Terkelica sa hovorí pálenke z hroznových výliskov a pokiaľ do jablčných výliskov nepridáte aj nejaký cukor tak výťažnosť bude veľmi, veľmi malá.Stano P
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika