Top švestky a podnože
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?) 27.8.2009 16:31
Typicky českým rysem je hlad po pěstitelských novinkách. Neodsuzuji jej, taky trochu se k němu hlásím. Komerční firmy logicky reagují na poptávku, takže na trhu se objevují odrůdy, které u nás nejsou odborníky odzkoušené a víme o nich jen to, že v cizině - mnohdy klimaticky dost odlišné - mají úspěch. Což o to, nadšení amatéři odrůdu vyzkoušejí a případně zavčas nahradí či přeroubují. Tyto novinky však občas kupují i tací, co si ani neberou na stromek cedulku a až podle první úrody odliší jablko od švestky.
Co mě však mrzí víc, je skutečnost, že zatímco se k nám derou katalogové novinky z Japonska a USA, v tichosti dožívají a odcházejí poslení stromy starých místních slivoní, které se chutí, plodností, sladkostí, mnohdy i viruodolností těm patentovaným novinkám přinejmenším vyrovnají.
S polskými prodejci mám zkušenosti špatné. Na jaře zasazené stromky měly na listech šarku již v témže roce. Stromky od mobilních prodejců firmy JUKA byly v žalostném stavu, ale pokud se ujmuly, rostou dobře.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 11.229 (?), 26.8.2009 10:43, zobrazeno: 18821x
Časté dotazy v této diskuzi se týkají zkušeností s novými druhy švestek, které samozřejmě nikdo žádné valné nemá. Přesto jeden postřeh týkající se podnožeWangenheimovy na které je většina těchto novinek zaštěpovaná. Stromečky sice mají tolik plodů, že je potřeva protrhávka aby se nepolámaly, ale mají minimální přírustky. Trpí suchem což se dost projevilo letos z jara a i nyní je to u nás jak na Sahaře, takže bez zálivky by ovoce popadalo. Hnojit sice můžete, ale kořeny toho moc nepoberou, takže zbývá jen listová výživa na kterou stromy reagují dobře a alespoň tímto způsobem je donutíte trochu růst. Ale to jen za předpokladu, že budete listové hnojivo aplikovat každých čtrnáct dnů. Nebudu vám říkat jestli stromy na této podnoži kupovat nebo ne to si musí každý zvážit sám. Pravda ale je, že pokud budete chtít mít větší úrody na této podnoži, budete muset vysadit zahuštěnou výsadbu 5 x 2 m a trávit hodně času s postřikovačem na zádech s listovým hnojivem. Čímž se dostáváme k dalšímu úskalí Wangenheimovy podnože a tou je opora, vyvazování hlavních větví k drátům tak jako například u révy a náročnější řez, pokud se pro zahuštěnou výsadbu rozhodnete. Wangenheimova je na oporu prostě náročnější protože kotví hůř v půdě. Samozřejmě, že jsem se snažil sehnat stromy na myrobalánu, ale to se mi povedlo jen u Tophitu a Toptastu po kterém je mimochodem velký hlad a podle mých zkušeností vám ho prodají pouze jako bonus v počtu jednoho nebo dvou kusů za větší nákup jiných stromů. Plánuji výsadbu většího sadu a jsem rád, že jsem se nenechal strhnout počáteční euforií z těchto novinek a podnož v našich podmínkách vyzkoušel (středně těžká humózní půda, 250 m nad mořem, střední Morava). Víte prosím někdo, kde se tyto švestky na Moravě prodávají zaručeně na myrobalánu? S výsadbou už nechci dál otálet a asi mi nezbyde nic jiného než si na myrobalánu vypěstovat požadované množství sám. 200 Kč za stromek (někde i víc) je hodně na to, abych pěstoval něco s čímž u některých švestek nejsem spokojen po 5 letech od vysazení. Navíc nikdo nezaručí, že některé tyto novinky neskončí stejně tak jako Jugoslávské švestky, které také zažily velký boom a dnes ustupují do pozadí. Všechny zdraví Kritik
|
|
 |
|
 |
 |
|
duran - (41) - 125.72 (?), 27.8.2009 8:00
něco prodává fa JUKKA.
Já jsem byl s nákupem spokojen, ale někde jsem tady četl že je lepší si ověřit o jaký tvar se jedná, aby jste neměl jen špičáky. Jinak je to podle mě všechno dovoz z Polska a Slovenska, protože u nás nasadil Fytos takové ceny, že se našly jiné cesty.
Já bych zkusil i jiné odrůdy- klony Bystrické (v polsku budou určitě za pár korun):
Z novších, i keď menej známych odrôd sliviek, rozhodne treba spomenúť americké odrody Amers, Empress, Bluefre a Oneida, švédsku odrodu Jubileum či rumunské odrody Diana, Silvia, Ialomita a Andrea. Zaujímavé sa, najmä z pohľadu spracovania, javia aj klony odrody Bystrická z poľského šľachtenia vo Výskumnom ústave v Skierniewiciach - Nectavit, Promis a Tolar. Ich plody zdedili síce po materskej odrode pomerne malú hmotnosť, zachovali si však vynikajúcu aromatickú chuť, odolnosť voči nízkym teplotám a sú samozrejme oveľa viac odolnejšie voči šarke sliviek. Patrí sa spomenúť, aspoň okrajovo, tiež skupinu tzv. japonských slív, vyznačujúcich sa veľkými plodmi guľatého tvaru. Napriek faktu, že ich pestovanie je vo svete už úplne bežné a rovnako všedná je už aj ich ponuka na pultoch našich hypermarketov, nenastalo zatiaľ u nás ich väčšie rozšírenie. Ich sporadická produkcia v ovocných škôlkach je preto odbytovaná najmä zo záhrad drobných pestovateľov. Z odrôd sa u nás najviac vyskytujú Black Amber, Najďona, Kometa a Shiro.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 195.51 (?), 27.8.2009 13:49
Přímo v prodejně Jukka jsem nebyl. Mám od nich zkušenosti jen s mobilními prodejci, od kterých bych si stromky se zaschlými kořeny vezený na nekrytém vozíku nikdy nekoupil. Přímo v prodejně ta kvalita asi bude jiná nevím. I v polsku rádi štěpují na Wangenheimovu, což jsem vyděl v i v jiných prodejnách, které prodávají tento sortiment a myrobalánu je poskromnu. Nevím jak jste spokojen s Nectavit, Promis nebo Tolar. Já jsem zkusil Promis, ale nic moc mi neroste. Ze slovenska jsem měl Tophity, ale dva stromy uschly třetím rokem po výsadbě, uvidíme co bude dál, i Polské Jojo uschlo, od Fytosu mi doslova živoří Topfirst a Bellamira.
Neříkám, že je to vina školkařů, protoře jsem nekde četl, že tyto nové druhy mohou trpět ucpáváním pletiv a náhlým odumíráním stejně jako meruňky. Nejlepší přírustky bez listové výživy má zatím Toptaste na myrobalánu a St. Julien, a Hanita, která je sice na Wangenheimově, ale zatím roste dobře. Z japonských mi ve školce prodali Black Gold nemohu o něm ale najít žádné informace. Zdraví Kritik
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 27.8.2009 16:31
Typicky českým rysem je hlad po pěstitelských novinkách. Neodsuzuji jej, taky trochu se k němu hlásím. Komerční firmy logicky reagují na poptávku, takže na trhu se objevují odrůdy, které u nás nejsou odborníky odzkoušené a víme o nich jen to, že v cizině - mnohdy klimaticky dost odlišné - mají úspěch. Což o to, nadšení amatéři odrůdu vyzkoušejí a případně zavčas nahradí či přeroubují. Tyto novinky však občas kupují i tací, co si ani neberou na stromek cedulku a až podle první úrody odliší jablko od švestky.
Co mě však mrzí víc, je skutečnost, že zatímco se k nám derou katalogové novinky z Japonska a USA, v tichosti dožívají a odcházejí poslení stromy starých místních slivoní, které se chutí, plodností, sladkostí, mnohdy i viruodolností těm patentovaným novinkám přinejmenším vyrovnají.
S polskými prodejci mám zkušenosti špatné. Na jaře zasazené stromky měly na listech šarku již v témže roce. Stromky od mobilních prodejců firmy JUKA byly v žalostném stavu, ale pokud se ujmuly, rostou dobře.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|