Tipala

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?)
5.6.2025 14:18

Ono se to tady občas zmíní, že někomu nerodí 10 let Nancyská mirabelka, někomu ZR, vám Tipala a mně velmi dlouho nerodila Veeblue. Tipala by měla být cizosprašná a..."Odrůda je cizoopelivá, dobrými opylovači jsou například. odrůdy Čačanská lepotica, Katinka, Hanita a jiné středně kvetoucí odrůdy" Mně Tipala rodí až moc. Opylovačů má tady u mě habaděj. Pokud by bylo plodů méně, byly by možná sladší, kořenitá je na žlutou švestku dost. Narouboval jsem nahoru Bystrickou zlatku, ale zatím nevím, jestli to byla výhra. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Samota - (8) - 121.190 (?), 5.6.2025 10:58
Zdravím, mám švestku tipala už asi 10 let, krásný strom, na jaře vždy krásné zakvete, ale plody žádné Jen pár spadených, 5 švestek?:) Nadmořska výška 620 metrů, ale plodi mi Stanley, Jojo, Katinka, asijská Nagrada, letos snad i pár plodů maďarské lepotici, nebo tak nějak Může to být, že nemá vhodného opylovače? Stejnou dobu mám i ryngli a taky nicméně krásné květy

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 5.6.2025 14:18

Ono se to tady občas zmíní, že někomu nerodí 10 let Nancyská mirabelka, někomu ZR, vám Tipala a mně velmi dlouho nerodila Veeblue. Tipala by měla být cizosprašná a..."Odrůda je cizoopelivá, dobrými opylovači jsou například. odrůdy Čačanská lepotica, Katinka, Hanita a jiné středně kvetoucí odrůdy" Mně Tipala rodí až moc. Opylovačů má tady u mě habaděj. Pokud by bylo plodů méně, byly by možná sladší, kořenitá je na žlutou švestku dost. Narouboval jsem nahoru Bystrickou zlatku, ale zatím nevím, jestli to byla výhra. 

host - 141.161 (?), 6.6.2025 19:50

Záleží jako máte ryngli. Některým to takhle dlouho trvá, máti někdo vnutil místo Ontaria asi Zelenou renklodu a letos po 11 letech to vypadá, že se rozláme. Jenže předtím vždycky skoro nic a máti je letos 89 let. Moje Ontario za tu dobu dalo 8 úrod. Jitka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 8.6.2025 14:04

Jitka: Jestli jste milovnicí renglód, tak bych doporučil mnou mnohokrát doporučovanou velkoplodou Oullinskou renglódu. Výhody: odolná k šarce, samosprašná, dobrý opylovač pro jiné odrůdy, větší plody, v optimální zralosti lahodná chuť. Nevýhody: Částečně ulpívající dužnina k pecce, náchylná na moniliovou hnilobu. Poměrně rychle přezrává a měkne. Co se týče cizosprašných odrůd, tak u mě jsou nejůrodnější. Ať už Tipala, President nebo meruňka Goldrich.

host - 141.147 (?), 8.6.2025 16:05

Díky Petře, ale to Ontario nestíháme sníst a na druhou ryngli ani není místo. A letos se asi potká s meruňkami, které se prostě zbláznily.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz