Tipala



host - 234.35 (?)
26.11.2016 17:29

Takže je málo sladká?     Jano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 234.1 (?), 25.11.2016 21:38

Ako je Tipala odolná na šarku a moníliu plodov?     Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 25.11.2016 21:52

Šárka na listech je výstavní, monilii a cukry jse u ní neobjevilwink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.35 (?), 26.11.2016 17:29

Takže je málo sladká?     Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 26.11.2016 17:55

Ano, letos byla přímo kyselá cukernatost jen 13 Brix.,Špendlíky měly mezi 18-19 Brix.možná je to způsobeno tou šárkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 23.45 (?), 2.5.2016 23:09

Zdravim, uz jsem Tipalu nekolikrat destiloval 3x cca po 280 az 300l kvasu vzdy da 10 az11 l ze 100l kvasu v dobrej palenici, slusna vyteznost na to, ze je to letni ovoce. Destilat chutna trochu po mandlich a je jemny. Pressenta mi zarodila v loni, neskutecna uroda a jeste lepsi slivka, dal jsem dohromady s Karlatkami v pulce rijna cca180lkvasu 24l nejlepsi slivovice co mam.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 130.35 (?), 3.5.2016 10:27

Zdravím, jestliže chuť pálenky z Tipaly chutná po mandlích, předpokládám, že jste je nevypeckovával, nebo má tu chuť i po vypeckování?

Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 23.45 (?), 4.5.2016 13:11

Zdravim, Tipala u nas dozrava postupne, konec cervence az do pulky srpna, nechavam co nevic dozrat. Pri sberu denne 2 -4 veder, loni do tri 120lsudu postupne, zasadne nevypeckovam, nejsou lidi.V roce 99 jsem to risknul, po sedmi letech jsem to chtel preroubovat a nyni jsem za to rad, ze mam tak dobre ovoce jak na jidlo tak na destilaci.Doktor Hartmann, danke.yes    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 23.45 (?), 4.5.2016 17:37

  Znovu zdravim, dnes jsem mrknul do kvetu, Tipala nevydrzela trifazovy mraz- 4-3-3 C v minulem tydnu, stejne Cacanka rodna i Vlasky.  Do kolace bude z techto odrud, nic vic.   Stenley, Gabrovska,Haganta, Presenta, Karlatky, Durancie a Valasske svestky zatim drzi.Uvidime az po zmrzlych pristi tyden.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.2 (?), 18.5.2016 9:28

Další dobrá zpráva, pokud se Tipala k pálení hodí.Ale pálit se dá skoro ze všeho, i z Valjevky, Joja... objemný mač se s nimi dá udělat, ale chybí aromá.S mým malým stromkem Tipaly nemůžu proti Vaším třem vrcholným úrodám obstát, protože mi nezbývá nazbyt.Nic proti Tipale, nebo Opálu a jiným ranným čvestkám(ty s chutí ocením v době úrody),ale není to pořád ono!!!Ten kdo nikdy nepálil z domácích čvestek a durancií, nebo je nahrazoval v mači něčím jiným, ostal povětšinou tak říkajíc dobrou slioicí nepolíben.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 23.45 (?), 19.5.2016 22:58

 Castecne, mate pravdu ale pokud vymrely Kalarlatky a Spendliky neda se jenom vzpominat jak to bylo dobre. Pochazim z rodiny, kde kazdy rok byly trnky, jak sa unas na Valachoch rika. Prvni 25metraku trnek v zari slo na prodej, pak sa varily povidla az potom muj deda a otec sbirali ty nejvyzralejsi na kvas.Durancie a drobne svestecky sa ani nesbiraly. Nyni mam poslednich 5zdravych 70letych stromu-Karlatek, ktere davaji dobre trnky ale odkopky od nich nerodi zdrave trnky.Proto jsem sel do toho abych, vyzkousel nove odrudy, ktere u nas pujdou.Mam sad na Hornim podrevnicku- puda-vapencovy spras a sad na Luhacovskem zalesi - puda vice piscita.  Stejne odrudy a slivovica je z kazdeho jina a to jsou sady od sebe 25km priblizne ve stejne n.v. U Tipaly je vyhoda, ze mate hned po merunkach vypalene, docela dobre z toho tece a na letni palenku bych zase aromaticke zazraky neocekaval. S tech novych odrud asi bude nejlepsi po aromaticke strance a vyteznosti Presenta.  Hamanova a Stanley je dost odolna na jarni mraziky a unich se muzete spolehnout na urodu kazdy rok. Gabrovska dava taky dobre urody ale strasne se lamou vetve nemuzu prijit na to, na cem jsou naroubovany. Mam jeste jednu mez volnou, tak asi pujdu do Jofely, Joganty a Haromy ale ty ceny co chteji za stromek, to se snad za par let budou trnky vyvazovat zlatem.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika