To, že jste mu asistovala, ještě neznamená, že to dědeček prováděl nejlíp, jak se dá. Ano, peckovinmy je dobré řezat za vegetace, tedy od doby rašení. Jestli sklidíte skoré švestky v létě tak je řez po sklizni vhodný, rány stihnou zaschnout a částečně i hojit. Pokud ale dědeček řezal po sklizni i Domácí švestky zrající v říjnu, pak bych s ním nesouhlasil a volil radši termín Ing. Fidly, tedy nyní. Řez za květu má navíc tu výhodu, že jeho hloubku můžete modifikovat podle květní násady a regulovat tak úrodu, což vloni po sklizni nevíte. K hojení řezných ran má pak strom čas celou sezónu. Na zahradnické fakultě MZLU se zřejmě přednáší neco jiného než na pražské přírodovědě. A jestli tam učili, " že peckoviny se řežou zásadně v létě" pak to nejsou odborníci, nebo jste špatně poslouchal.
Jinak s myšlenkou o postupném odebírání nadbytečných větví bych se naopak ztotožnil.