St. Julien
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 208.6 (?), 7.11.2016 20:54, zobrazeno: 7678x
Dobrý den,
nevíte, kde koupit vzrostlejší stromek St. Julienu pro výrobu vlastních podnoží? Samozřejmě o možnosti koupit nějakou odrůdu na St. Julienu, odstranění roubu a zapěstování korunky, vím, ale chtěl bych si tu dobu čekání, než to vyroste zkrátit. Případně nepřebývá Vám někomu na zahrádce, přijel bych si pro něj. Děkuji.
Jirka N.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 7.11.2016 23:10
Skusil by som si radsej kupit osivo S-BO-1. Vegetativne mnozenie ak nemate istotu nezavireneho materialu je len skoda prace. Semenami sa virozy nezvyknu prenasat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.238 (?), 8.11.2016 10:05
A ví někdo kde se dají tyto Bojnické semena podnoží koupit?
viz Podnože ovocných dřevin Vojtěch Ptáček
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 8.11.2016 19:29
skusil by som sa spytat priamo vo VUOOD Bojnice, google potrebne kontakty ochotne poradi
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.50 (?), 10.11.2016 10:09
Informoval som sa vo VUOOD - osivo S-BO-1, MY-BO-1 a vlastne ani nic podobne nemaju vo svojom portfoliu a ani nie su schopni poskytnut info, kde by sa dali zohnat. MY-BO-1 by sa mali dat zohnat v Holovousach (niekde som ich nasiel ako), S-BO-1 pochybujem ze niekde bude. Skoda. Aj ja som rozmyslal, ze by som si ich otestoval na marhuliach a broskyniach. Obzvlast ma lakala kombinacia MY-BO-1 s medzistepenim S-BO-1 ako kmenotvornou odrodou. Idea bola taka, ze dostanem strom s mohutnou korenovou sustavou menej narocny na zavlahu a vyzivu nez St. Julien ale nie az tak vzrastny ako stepeny priamo na myrobalane. Pritom S-BO-1 vlozka by mala zlepsit afinitu s broskynami a sucasne aj predlzit zivotnost stromu, kedze vraj netrpi mrazovymi doskami. Navyse, MY-BO-1 ma byt odolnejsi voci sarke nez St. Julien, cim sa znizuje riziko prenosu cez korene.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.187 (?), 9.11.2016 6:43
Další možností je, objednat si podnože St. Julián v Holovousích, na jaře zasadit a jeden rok nechat zakořenit.
Petr11
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 9.11.2016 7:14
To by sa sice dalo, ale aj vzhladom na skusenosti nemenovaneho pestovatela prezentovane tu na fore, by som sa tomuto dodavatelovi radsej vyhol. V principe asi aj vacsine beznych skolok by som sa radsej vyhol. Len u velmi mala skolok - snad napr Fytos, Plantex, Okoplant je zaruka bezviroznosti. Navyse ak to pan chce mat na dlhodobe pouzivanie, nez sa starat o matecnicu, ktora sa v amaterskych podmienkach coskoro aj tak zaviri, je lepsie dopestovat si semenaciky. Osivo sa objedna raz, ulozi do mraznicky aby sa predlzila klicivost a odhadujem, ze by sa dalo pouzit aspon 10-20 rokov.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 9.11.2016 7:50
Řídit se skúsenostmi z fóra, tady se toho naplácá. Produkce podnoží, tedy oficiální prodej, je ze zdravotní stránky sledovaná a významné viry se tam nevyskytují. Jinak Fytos podnože kupuje. P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.136 (?), 9.11.2016 10:08
Já se zkušenostmi z fóra dost řídím, samozřejmě né plácalů.
Také bych chtěl pár St. Julienů (5-10ks). To skutečně nikdo neví, kde se dá snadno pár kousků podnoží pořídit? A věřím i, že Holovousy mají všecko, ale zrovna informace, že i Fytos podnože kupuje, je mi načisto na draka.
Prostě, mám spoustu odkopků/semenáčků, ale samá šarka. Taky mám/jsou v okolí slivoně, kde žádnou šarku nevidím a mají zajímavé ovoce. Jsou to ale staré, odumírající barky s mizernými přírůstky. Tak bych chtěl mít zásobu pár malých, nešarkatých podnoží, na které bych je mohl případně naočkovat a pak třeba pokusničit dál. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |