Roubování 2011

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 125.126 (?)
13.5.2011 18:50

Ano máte pravdu pane doktore, roubovat lze v podstatě až do září, jen je potřeba najít nebo mít nenarašené rouby. Experimentálně jsem zkusil roubovat meruňku v době po odkvětu, když už měly stromy malé zelené lístky. Na jednm stromě jse mi podařilo najít pár větvičk, které měly dole spící nevyrašené pupeny. Narouboval jsem na semenáč meruňky, a ejhle ono to asi opravdu poroste a to jsem se s tím vůbec nepáral.

Taky jsem si vloni vyskoušel roubování na "spící očko", tedy spíš celu větvičku. Asi v době očkování (srpen) jsem vzal větvičku napoleonovy třešně s terminálním pupenem, listy odstřihl a celé narouboval kopulací na podnož mahalebky. Na jaře to krásně vypučelo a dnes je rozdíl oproti na jaře klasicky roubované třešni velmi velký jak dokládají fotografie, které jsem konečně dnes pořídil.

větvička naopleonovy naroubovaná již vloni v srpnu na mahalebku krásně roste
zatímco žlutá třešeň (asi Dönisova) z jarního roubování tolik ještě nenarostla
též žlutá třešeň, dobře nesrostla a ještě ji něco ožralo listy, příliš slabé rouby - ale přece je škoda to nezkusit
též žlutá třešeň, dobře nesrostla a ještě ji něco ožralo listy, příliš slabé rouby - ale přece je škoda to nezkusit
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 76.92 (?), 11.5.2011 22:15, zobrazeno: 13144x

Diskuze na téma roubování už usnuly, není divu, vždyť teď už klasicky roubovat nejde, ale zato je vhodná doba na to zhodnotit, co se Vám letos povedlo naroubovat. Před nějakým rokem jsem tu založidl vlákno Pochlubte se svými výsledky roubování, budu proto rád, když do této nové diskuze vložíte fotografie letošních štěpařských úspěchů nebo i neúspěchů. Zase bude o čem diskutovat a něco nového se třeba i dozvíme. Rád uvídím nejen úspěšné roubování slivoní, ale i dalších ovocných druhů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 12.5.2011 8:52

V tuto dobu klasicky roubovat lze, není s tím žádný problém. Spíš v tuto dobu již mají všichni odroubováno. Letošní výsledky jsou poměrně dobré, zejména u brzkého jarního štěpování kopulací. 
  Chystám se ještě naroubovat 2 odrůdy jabloně (Petra, Biogolden), které mi sežral hryzec. Díky tomu jsou na spodku letorostů nevyrašené pupeny, které použiju jako roub. Dokonce bych řekl, že pozdní termín roubování a zdržení v růstu roubovanec do podzimu dožene.

host - 24.183 (?), 12.5.2011 20:24

Pane doktore, letošní výsledky jsou celkem dobré, ale alespoň u mě je letos hodně pomalý růst roubů. Několik roubů (jabloň, meruňka)  se mi ještě neprobralo, i když jsou stále prokazatelně živé.

host - 47.188 (?), 12.5.2011 20:53
No... jablone a hrušky, ktoré som vrúbľoval nakoniec v pohode... čerešňa, ktorú som vrúbľoval prvú bez miazgy 3 z 2 v pohode, ale kôstokviny (peckoviny) pri vrúbľovaní bez miazgy bieda (holt... to asi neviem), aj keď niektoré vrúble ešte nie sú viditeľne suché..zaujímavé, že vrúbeľ marhule, vzácna krajová odroda, tenký ako zápalka, ktorý som si myslel, keď som ho išiel vrúbľovať, že je asi uschnutý (ale namočil som ho na 3hodiny do vody), krásne vyrašil... a idú z neho bočné konáriky... v sobotu skúsim urobiť foto..Okrem toho som dnes z hrúzou zisti, že 3roky vysadená asimina, ktorá začala krásne rašiť... lístky uschli... ale akoby z kmienika (nevidím žiadne puky) začali vyrážať nové lístky..dúfam, že prežije, bola fest drahá

host - 92.61 (?), 13.5.2011 0:23

Máte štepenú asiminu aebo odkopok? Počul som, že rastie veľmi pomaly a rodí až v siedmom roku. Máte nejaké skúsenosti - poradte, lebo chcem kúpiť lacnejší odkopok. 30 € za štepenú sa mi zdá priveľa. A to musíte kúpiť dva kusy.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 125.126 (?), 13.5.2011 18:50

Ano máte pravdu pane doktore, roubovat lze v podstatě až do září, jen je potřeba najít nebo mít nenarašené rouby. Experimentálně jsem zkusil roubovat meruňku v době po odkvětu, když už měly stromy malé zelené lístky. Na jednm stromě jse mi podařilo najít pár větvičk, které měly dole spící nevyrašené pupeny. Narouboval jsem na semenáč meruňky, a ejhle ono to asi opravdu poroste a to jsem se s tím vůbec nepáral.

Taky jsem si vloni vyskoušel roubování na "spící očko", tedy spíš celu větvičku. Asi v době očkování (srpen) jsem vzal větvičku napoleonovy třešně s terminálním pupenem, listy odstřihl a celé narouboval kopulací na podnož mahalebky. Na jaře to krásně vypučelo a dnes je rozdíl oproti na jaře klasicky roubované třešni velmi velký jak dokládají fotografie, které jsem konečně dnes pořídil.

host - 24.183 (?), 30.5.2011 20:07

Ve sklepě mám ještě pár celkem dobře vypadajících roubů. Dnes, 30/5, jsem zkusil naroubovat kopulací meruňku a švestku na letošní zelené výhony. Netuším, zda neobjevuji již dávno objevené - máte s tím někdo zkušenosti?

Letos už jsem trošku experimentoval s jabloněmi, rouboval jsem ze stromu na strom narašené rouby s rozvinutými lístky. Lístky uschly a upadly, ale probudily se spící pupeny a vše se chytlo.

host - 184.87 (?), 30.5.2011 22:54
Pred mesiacom som tiež odstrihol z minulého roku navrúbľovanej hrušne narašený konár hrubý ako prst a naštepil nižšie do koruny pôvodnej sorty systémom na spojku. Dnes som dal dole ochranný sáčik a vrúbel je parádne ujatý, z očiek vyrástli niekoľkocentimetrové výhonky. U jadrovín štepiť zo stromu na strom vyrašené vrúble dáva dobré výsledky. Ani nemusíte štepiť pod kôru. S kôstkovinami je to horšie, najmä ak Vám vrúble v pivnici či chladničke už kvitnú. Paľo

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 70.236 (?), 30.5.2011 23:09

Ono existuje i očkování na bdící očko, kdy z očka ještě do podzimu naroste letorost. To lze provádět jakmile jsou dosatatečně vytvořené pupeny. To by mohlo být už na nějaký čas (náleží na ovoc. druhu). Pak by už bylo lepší použít čerstvý materiál. Já jsem ještě rouby ze sklepa také nevyhodil, ale roubovat už nic nebudu. Už by to asi nerostlo.

Ale jako experimet s takhle pozdním roubováním to stojí za pokus. Člověk si osahá hranice, kam až je možné jít. Když je dobře uchovaný materiál, není důvod proč by to nerostlo.

host - 24.183 (?), 31.5.2011 17:21

Přesně tak, chci zjistit, kam až mohu jít. Když vidím na netu co si dovolí při roubování třeba číńani...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz