Ringle z pecky?

host - 1.251 (?)
1.7.2007 14:43
Vždy to bude loterie, dokud nezačne plodit, nepozná se to, bude to kříženec. Plodit začne tak odhaduji po 15 letech, později než broskvoň, protože je více dlouhověká.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
haninka - (4), 29.6.2007 12:21, zobrazeno: 11141x
Dobrý den, zajímá mě, jestli jde vypěstovat ringle z pecky, jako jsem to tady četla o broskvoních. Jak to dlouho trvá než začne plodit? Děkuji

host - 1.251 (?), 1.7.2007 14:43
Vždy to bude loterie, dokud nezačne plodit, nepozná se to, bude to kříženec. Plodit začne tak odhaduji po 15 letech, později než broskvoň, protože je více dlouhověká.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 1.7.2007 18:07
Po 15 letech od výsevu zaplodí  obvykle ořech, švestka o něco dřív, ryngle ještě dřív. Stejně jako předešlý tento postup nedoporučuji, pokud chcete vypěstovat ovoce. Semenáč se nebude rygli příliš podobat, půjde o kříženec ryngle a slivoně, která ji opylila, plod obvykle drobnější a hůř odlučitelný od pecky. Jestli Vás láká objevovat nové odrůdy, baví amatérské šlechtění a máte-li dost místa na zahradě, směle do toho.

host - 81.95 (?), 8.7.2007 20:13

Semenáč by byl velmi dobrý jako podnož, pokud byste chtěla pěstovat ryngle na horších půdách. Má mnohem lepší vlastnosti než podnož SaintJulien zhusta používaná ve školkách. Roubovat přímo bez přesazování roubama, odebranýma z kvalitního stromu ze sousedství nebo od známých. Postup sice pracnější, ale se spolehlivějším a dřívějším výsledkem. Zkusit se má přece všechno...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.7.2007 22:09
Neporovnával jsem kvalitu semenáčů renklod jako podnoží. V čem myslíte, že má mnohem lepší vlastnosti než St. Julien? Já mám pocit, že ve školkách se zhusta (až příliš často) používá spíš myrobalán. Pro ryngle bych to chápal, ale pod švestky mi přijde zbytečně bujný. Str. Julien bych považoval za  vhodnější.

host - 81.95 (?), 18.7.2007 17:08
Semenáč ryngle jako podnož zase pro ryngle. A speciálně do chudých a mělkých půd práve pro bujný vzrůst. Široko a hluboko zasahující kořeny zajistí dostatečnou výživu stromu na mnoho let a i dostatek vláhy během suššího období. Zákrsky na slabě rosoucích podnožích se prostě do hor nehodí... Stačí, když se podívám k sousedům do starých zahrad, nerada objevuju "ameriku".

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 22.7.2007 13:29
Nemohu souhlasit. Semenáče ryngle - alespoň těch, co jsem si vyséval - Zelených renklod - rostou mnohem slaběji než myrobalány a tudíž bych je pod obecně slaběji rostoucí ryngle nepoužíval. Do chudých půd pak už vůbec ne.

host - 168.167 (?), 23.7.2007 14:47
Asi před 10-15 lety jsme dostali švestky na knedlíky. Pecky jsme hodili do záhonu s růžemi a o rok později v těch místech vyrostl jeden semenáček. Asi po třech letech začal překážet a byl přesazen. Rodit začal asi před třemi roky. Právě v těchto dnech sklízíme úrodu... velmi velké kulaté modré plody výborné chuti. Dužnina je sytě žlutá, jde hůře od pecky. Mám na zahradě asi 8 druhů slivoní a tato je z nich nejlepší. Škoda že si nepamatuji od koho jsme to tenkrát dostali.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.7.2007 16:35
I kdybyste si to pamatovali a sehnali si další pecky, nové semnáčky by měly možná podbné, ale nikoli shodné vlastnosti, tak jako jedna žena nemůže mít dvě naprosto stejné děti (vyjma jednovaječných dvojčat).
   Popis plodů se nápadně podobá durancii. Pokud Vám chutnaji můžete je rozmnožit naštěpováním.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz