Povýsadbový řez velkoplodých myrobalánů



Stránky: 1,  2   
host - 77.45 (?) 
11.4.2018 13:44, zobrazeno: 5762x

Zdravím,

na podzim jsem zasadil dva velkoplodé myrobalány - prostokořenný stromek odrůdy Obilnaja (podnož myrobalán) a pravokořenný stromek odrůdy Rumjanaja Zorka v kontejneru.

Nyní stojím před otázkou co s nimi. První problém je v tom, že jejich tvar (množství a postavení větviček) neodpovídá "ideálu" uváděnému ve všech návodech na řez dostupných na internetu. Dále se přiznám, že jsem spíše zastáncem neřezu, případně řezu velmi omezeného.

Zorka je pravokořenná z kontejneru, tu bych teoreticky pro vyrovnání nadzemní a podzemní části ani stříhat nemusel, že?  Ale co říkáte na její tvar? Jak byste ji případně zastřihli?

Obilnaja byla prostokořenná, tak tu bych raději zastřihnul. Jenže jak, a co to vůbec mám, je to špičák s předčasným obrostem nebo čtvrtkmen?

A co se stane, když už je více zastřihávat a řezat nebudu? Myslím v dalších letech. Láká mě nechat stromek růst tak, jak chce on, byť za cenu menší úrody, ale např. u Zorky se obávám bujného růstu.

Ptám se jak úplný blbec, já vím, ale jsou to mé úplně první ovocné stromy. Každopádně předem díky za rady.

Alin

Obilnaja
Obilnaja
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 94.7 (?), 12.4.2018 19:08

Zde je fotka Zorky

Zorka
Zorka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 16.4.2018 11:57

K vyššímu výhonu dát tyčku, narovnat ho. Odstříhnout ten suchý čípek. Nižší vyříznout na větevní kroužek. Narovnananý výhon zakrátit jen o kousek takový, aby odpovídal plánovné výšce koruny. Na něm byste měl založit základ korunky. Pod horním očkem jedno vyloupnout, dalších pět nechat, pod nimi vylomit 3-4 očka. Podívejte se na založení korunky na špičáku. Aby výška kmínku odpovídala Vašim přáním. 

Bujnost stromku se dá korigovat řezem, až po odkvětu. Tak se koriguje i násada plodů. Dlouhé výhony můžete krátit i létě, zkuste najít článek o Zorce v Zahrádkáři 11/2012. No a pokud nepustíte žádnou Šárku do zahrady, nebude tam. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 12.4.2018 21:22

Těžko poradit opatrnému zastánci neřezu... Co je to špičák, předčasný obrost, čtvrtkmen?... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.38 (?), 12.4.2018 22:14

Jste-li úplný začátečník, přečtěte si i něco jiného, než napsal pan Svoboda. Na druhou stranu je myrobalán ovoce, které je pro začátečníka tohoto přesvědčení docela dobré ovoce. To bude plodit i bez jakéhokoliv kontaktu s nůžkami nebo pilkou. Proč budete rovnat objem kořenů a nadzemní části u sazenice z kontejneru? To se dělá u prostokořených stromků. Myrobalán je v podstatě keř nebo malý stromek. Nevím jak Obilnaja (ta snad má mít jen střední výkonnost), ale Zorka se bez řezu a probírky spíše uplodí, než by měla ovoce málo. Ona o ní nestojí ani pilatka, tak jí přirozeně koriguje jen eventuelní mráz, monilie nebo červíci. Bez řezu a korekce má velké výkony drobného, hůře vyzrávajícího ovoce a postupně slábne.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.4.2018 10:17

Obilnaja - stejně jako většina myrobalánů - rodí jak blázen, ale roste jen středně. Řez je nutný, jinak budou plody stále menší a růst se pomalu zastaví.
   Zorka mě zklamala na celé čáře. Jednak vyžaduje důslednou a detailní probírku plůdků, jinak se - jak říká Ivan - uplodí. Pak mi k tomu dostala šarku a postižené plody jsou nepoživatelné. Zorku nikdy více.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 94.7 (?), 13.4.2018 23:49

O Vašich problémech se Zorkou jsem četl. Uvidím, já to dopadne u mě, kdyžtak ji nahradím něčím jiným.

Mohl bych se tedy zeptat, jak konkrétně byste ty mé stromky teď na jaře ořezal? Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 94.7 (?), 13.4.2018 23:45

"Proč budete rovnat objem kořenů a nadzemní části u sazenice z kontejneru? To se dělá u prostokořených stromků."

Vždyť píšu, že Zorku kvůli tomu stříhat nebudu. Jinak, já si právě nazorem pana Svobody nejsem zcela jist, proto také píšu sem.

Alin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 16.4.2018 11:42

Postranní větvičky na vnější pupen - u tenkých ten nejbližší zdravý od konce, u silného na 4-6 oček. Terminál tak aby byl cca o 40 cm výše než nejvyšší výhon, očko nad střed. Je možné, že z nového obrostu narostou větvičky, které se Vám výškou nad zemí a uspořádáním budou líbit na založení koruny více. Potíž je s tím, že nízko založená koruna je v často sekané zahradě velkou překážkou, zejména pokud se rozkládá přirozeně nebo řezem do šířky.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 92.24 (?), 16.4.2018 13:33
Pisi z mobilu :-( 1) i ja dekuji za cenne informace, ze se druhe ocko tez vyslepuje jsem nevedel. Nechal jsem cca 5 ocek a nekolik jich dolu vyslepil. Ted zacinaji vsak poustet i ocka nize, tak je budu muset vyslepit tez. Narasena se mi je vyslepuje mnohem lepe, snad to nevadi? 2) pri preroubovani slabsi vetvicky ci podnoze, vyslepujete hned i ocka pod roubem? Nevim, zda-li neodebiraji ziviny, na druhou stranu zase tahnou mizu? 3) u maleho semenacku (viz. obr) ktery chci nechat jeste narust a pak naockovat/naroubovat, mam nechat bocni obrost nebo vyslepit a nechat jen terminal, at to neni sama vetvicka a mam misto na ockovani? Omluva za dotazy mimo tema :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika