Padanie nezrelych zltych plodov + piliarka

host - 225.49 (?)
9.6.2012 23:09

mám sad přibližně 500 stromů na kopcích mě normálně švestky odkvetly, skoro žádný propad, ale švestka které mám pod kopcem převýšení tak 100metrů mi začaly asi o rozměru jeden a půl centimetru žloutnout některý červenat je to na stoprocent příčina letošní květnový mráz v té kotlině jsem měl minus 5 stupnů, některé to zasáhlo jiné ne. j inak když je velká násada tak si šveswtka samozřejmě schdí poldy.Mám švestky 30 let staré ale také mladé výsadby, takže mladé stromky mi opravdu pořádně plodily až tak od 6 roku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 3.6.2012 11:37

A kolik byste těch švestek na tříletém stromku chtěl? Vagon?  Švestky začínají více plodit tak po pátém roce (vlastní zkušenost)..., staří zahradníci tvrdí, že švestka začne pořádně plodit až tak v deseti letech.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 3.6.2012 11:41

Naprostý souhlas. Jen doplním, že i ten tříletý stromek může nádherně vykvést, ale prostě tak velkou násadu plodů po odkvětu neunese a skoro všechny dřív nebo později shodí.

host - 62.91 (?), 3.6.2012 13:44

Hm, to tak asi je. Já jsem např. na podzim 2007 vysazoval JOJO, pár švestek měla v 2010 a v 2011 už byla obsypaná. Jen jsem se nějak vloni vyflák na ochranu proti škůdcům, tak naprostou část úrody sežrali červi, monilie, vosy, sršáni a ptáci. Pro letošek jsem se snad už trochu poučil a zatím to vypadá slibně, švestky jsou pěkné, nechtěl bych to ale zakřiknout.

Starší odrůdě švestky to ale do plodnosti trvalo opravdu tak těch 10 let. Ta ale dostala šarku a už je dávno poražená. Aby plůdky neopadli, tak je opravdu nezbytné opylení (zejména u cizosprašných odrůd). Nevím, pokud by to bylo např. postříkané v nevhodnou dobu pesticidem, tak by to mohlo včelky i odpuzovat. Milan

host - 110.28 (?), 4.6.2012 22:05

Vo vyššie uvedenom príspevku píšem o slivke ktorá má cca 20 rokov, odrodu nepoznám. Každým rokom rodila buď dobre alebo nadpriemerne. Cca 5 rokov sa o záhradu starám ja, slivky striekam a toto sa stalo prvý rok. Jedinú zmenu, ktorú som urobil bolo to, že som slivku viac ako obvykle orezal na jeseň, lebo už nemala takmer žiadne prírastky. Predpokladám však, že to nemohlo mať vplyv na usychanie plodov. Podobne to mám aj na čerešniach, ostatné slivky (Č. lepotice) to však nemajú.

host - 124.211 (?), 5.6.2012 22:42

Mne padajú slivky aj ringloty každý rok, koncom mája, keď sú už kolo 2 - 4 cm veľké, asi tak polovica ožltne a odpadne. Násada plodov je ale každý rok slušná, takže mi to nevadí. Stromky majú cca 15 rokov. Nestriekam ich.

host - 225.49 (?), 9.6.2012 23:09

mám sad přibližně 500 stromů na kopcích mě normálně švestky odkvetly, skoro žádný propad, ale švestka které mám pod kopcem převýšení tak 100metrů mi začaly asi o rozměru jeden a půl centimetru žloutnout některý červenat je to na stoprocent příčina letošní květnový mráz v té kotlině jsem měl minus 5 stupnů, některé to zasáhlo jiné ne. j inak když je velká násada tak si šveswtka samozřejmě schdí poldy.Mám švestky 30 let staré ale také mladé výsadby, takže mladé stromky mi opravdu pořádně plodily až tak od 6 roku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz