Dobrý den, jsem laik, který se začíná starat o starší zahradu, proto prosín o radu týkající se dvou švestek. Nejedná se o "pravé" švestky, ale původní majitel tomu říká pološvestky - mají modrou barvu, ale jsou velké jako slepičí vejce, takže asi nějaký kříženec ryngle a švestky. Na pozemku jsou dva stromy vedle sebe, jeden má asi 20 let, neudržovaná obrovská koruna, plodů záplava, ale jen na koncích větví. Strom je obrovský, vysoký, takže se dostaneme jen k nejspodnějším větvím a zbytek spadne na zem. Navíc se v posledních letech objevila nějaká choroba, takře po rozpůlení plodu je pecka rozpadlá a je kolem ní něco jako smůla. Plody tedy nejsou chuťově nic moc, ale strom dělá aspoň stín a slivovice byla posbíraných plodů dobrá :)). Pár metrů vedle je ale zasazem další strom, ten má asi 10 let, plody má vzhledově stejné, jen mnohom chutnější. Ale i ten nám začíná přerůstat přes hlavu a nechtěla bych dopustit, aby dopadl jako ten starší. Nyní má asi kolem 3m do výšky(možná i víc), má hlavní terminál a kolem postraní větve rostoucí šikmo vzhůru, takže teď vypadá jako trochu širší topol. Má obrovské každoroční přírůstky, takže opravdu přestává být pod kontrolou. Asi dvakrát jsen ho na jaře v době květu ostřhala, ale šlo spíše o kosmetické úpravy a průklest. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli se takový strom dá udržet nějakým zásadnějším střihem v rozumné velikosti, abychom se dostali k plodům. I u něj se už projevuje to, že větve koruny jsou u kmenu holé a plodí jen na koncích. Proto se bojím bez porady nějakého radikálního zásahu, abych nezůstala bez plodů a stromu neuškodila. V posleních pár letech se mu daří opravdu dobře a přírůstky jsou v létě určitě přes půl metru, takže se nám zvětšuje před očima. Dá se to regulovat, nebo je to typem stromu a musím ho nechat růst - jedná se mi o tu plodnost na koncích větví. Děkuji za radu Jitka