Nemoc švestek

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?)
6.10.2012 21:54

Myslím si, že to budou svilušky. I když jste proti nim zasahoval, není zaručeno, že účinně. Jestli byl na horní straně listů v období června - července bílý až stříbřitý "krupicovitý" povrch (viz. foto), jsou to svilušky. V době, kdy jste listy fotil (2/3 srpna) již listy nekrotizují a masívně opadávají. To typické sviluščí stříbřité zabarvení listů v této době již není patrné. Proti sviluškám bych doporučil těsně před rašením postřik Sulkou, v době začínajícího rašení další postřik olejovou emulzí (Oleoekol, Biool) a pak někdy na přelomu května / června ještě závěrečné pojištění výsledku pomocí Magus-u.

LIsty švestek po napadení sviluškami (červenec)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
stana1111 - (2) - 166.249 (?), 6.10.2012 13:23, zobrazeno: 16386x

Dobrý den,

na listech mladých švestek, které ještě neplodily, (odkopky trnek na uherskobrodsku) se vytvoří tečky a pozdeji listy opadnou, což je asi v srpnu. V té době vypučí nový jeden až dva pupeny, na kterých taky listy opadnou. Minulý rok jsem použil postřik proti svilušce (což mě bylo doporučeno) a letos jsem použil postřik horizon 250 - proti rzi (což jsem vyčetl z místního fora). Tady je odkaz na další fotky z 22.8.2012, prosím kukněte na to a poradte. Děkuji!

Mahdal

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 6.10.2012 21:54

Myslím si, že to budou svilušky. I když jste proti nim zasahoval, není zaručeno, že účinně. Jestli byl na horní straně listů v období června - července bílý až stříbřitý "krupicovitý" povrch (viz. foto), jsou to svilušky. V době, kdy jste listy fotil (2/3 srpna) již listy nekrotizují a masívně opadávají. To typické sviluščí stříbřité zabarvení listů v této době již není patrné. Proti sviluškám bych doporučil těsně před rašením postřik Sulkou, v době začínajícího rašení další postřik olejovou emulzí (Oleoekol, Biool) a pak někdy na přelomu května / června ještě závěrečné pojištění výsledku pomocí Magus-u.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.10.2012 15:38

Wimpi, ta Vaše fotka jakoby byla z lońského roku, z mé zahrady (Valjevka a částečně i Stanley). Proto jsem si dal letos s Oleoekolem u nich opravdu záležet a dobrý.

U tazatele by to roztoč mohl být také, proto bych mu ten olej z jara také doporučil. Ale nezdají se mi ty hnědé okraje listů, jakoby příznaky nedostatku draslíku.  Možná by to chtělo zlepšit i výživu.

stana1111 - (2) - 166.249 (?), 7.10.2012 21:20

Děkuji za odpovědi. Použiji postřik dle výše uvedeného příspěvku a jestli by jste mi upřesnil čím (NPK, draselná sůl) a kdy pohnojit?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.10.2012 21:34

Pokud jste stromek vsadil do dobré země a přidal nějaký kompost nebo minerální hnojivo, tak by stačílo přidat jen draslík. Lépe síran draselný než draselnou sůl. Můžete už nyní a pokud se Vám nechce jej zapravovat do země, tak alespoň rozpustit v konvi a zalít. Síran dras. se špatně rozpouští, tak ho nechat ve vodě min. 1 den a občas zamíchat. To hnojení draslíkem nějak nepřehánějte.

Pokud se rozhodnete pro NPK, tak až v listopadu, než zamrzne. NPK můžete také použít časně na jaře, krátce po rozmrznutí půdy.

host - 170.66 (?), 13.11.2012 9:10

Dobrý den,

jenom pro upřesnění, včera jsem stříkal stromky proti okusu a bylo na nich vidět spoustu pavučin, což by mělo ukazovat na svilušku???

Díky za odpověd Mahdal

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 13.11.2012 9:45

Nikoli, jedná se o dílo malých "podzimních" pavoučků. Svilušky žádné velké pavučiny nepředou a navíc je v současném období jejich aktivita ukončena.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz