Nejranější odrůdy slivoní

MH. - (40) - 213.87 (?)
15.7.2025 19:29

Dozrála a už padají měkké plody Juna. Oproti Ruth Gesterer je tedy o trochu pozdější asi 3-5 dní. Juna je o dost menší a aromatičtější s takovou voňavkovou chutí, taky dobrá cheeky

Šarka je jen slabě na listech RG, Juna přiroubovaná hned vedle nemá fleky na listech žádné. Plody jsou u obou čisté. smiley Našel si nějaký šarkový plod u těchto odrůd?

Juna
Juna
Vlevo Juna, vpravo Ruth Gesteter
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 14.7.2025 12:12

Ano, Juna zraje později. U mě má letos na listech silné projevy šarky. Obrovská škoda, že tyhle nejranější slivoně jsou vůči meruňkám a broskvím v této době nekonkurence schopné. Jinak, ty tmavomodré větší plody Hermanu s nažloutlou dužninou mají standartně dobrou chuť. Na to, že je to pomologicky slíva jdou plody i velmi dobře od pecky. Ani u slívy R.G. jsem si letos žádného ulpívání nevšiml. Byly by to cenné odrůdy tam, kde se nedají pěstovat meruňky a broskve.

Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Herman
Ruth Gerstetter
Ruth Gerstetter
Ruth Gerstetter
Ruth Gerstetter
Ruth Gerstetter
Ruth Gerstetter
Herman + RG (padané)
Herman + RG (padané)

MH. - (40) - 213.87 (?), 14.7.2025 20:32

Jo kryjí se ty slivky letos s meruňkama, broskvema. Ale i ta Ruth mi chutná, pecka pěkně odlučitelná, jsou dobré, pár plodů na chuť je to něco jiného smiley

MH. - (40) - 213.87 (?), 15.7.2025 19:29

Dozrála a už padají měkké plody Juna. Oproti Ruth Gesterer je tedy o trochu pozdější asi 3-5 dní. Juna je o dost menší a aromatičtější s takovou voňavkovou chutí, taky dobrá cheeky

Šarka je jen slabě na listech RG, Juna přiroubovaná hned vedle nemá fleky na listech žádné. Plody jsou u obou čisté. smiley Našel si nějaký šarkový plod u těchto odrůd?

Juna
Juna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 15.7.2025 19:40

Jak psal kdysi pan Vinšálek, Hermany jsou v těstě velice chutné, R.G možná kapku navinulejší. Musím opět konstatovat, že Herman je na takto ranou odrůdu dosti sladký s mírnou švestkovou chutí. Povedená odrůda.  Ovšem proti starým odrůdám švestek, co zde naši předkové pěstovali, jsou tyto novější odrůdy pouze "odvary". Píšu to proto, že jsem ochutnal první plody Esslingenu od kterého jsem původně nic nečekal. A to není zřejmě ještě úplně zralý.

Ananaska česká
Ananaska česká
Esslingenská
Esslingenská
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Esslingenská
Esslingenská
Esslingenská
Esslingenská

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 16.7.2025 12:18

Esslingenská se svou starobyle ušlechtilou chutí mně připomněla nějakou dávnou minulost, kdy bylo všechno možná takové opravdovější, i to ovoce. Eliášova je ještě výraznější, aromatičtější, prostě švestková pohádka.

Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 16.7.2025 13:42

Fajnšmekrům bych fakt doporučoval, aby si zkusili naroubovat nějaké dobře hodnocené, staré odrůdy švestek. I tahle Ananaska česká je zajímavá. Čekal jsem nějaký brak, ale kdepak.

Ananaska česká
Ananaska česká
Ananaska česká
Ananaska česká
Ananaska česká
Ananaska česká

MH. - (40) - 213.87 (?), 16.7.2025 21:47

Sakra to jsou poklady. smiley  yesA že jsou tak rané, to abych se podíval, jestli mi tam aspoň nějaký plod te tvé Eliášovy obaleči nechali. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 17.7.2025 14:14
Jeden z prvních zralých plodů Černošické švestky.
černošická
černošická

host - 243.242 (?), 17.7.2025 15:01

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda u těchto odrůd švestek pozorujete na stromech šarku, případně jestli stromy plodí i s ní. Děkuji. 

MH. - (40) - 213.87 (?), 17.7.2025 20:36

Ta Eliášova je zřejmě na šarku velmi citlivá, flekaté jsou listy, plody byly před pár dny ještě pěkné, ale teď když dozrály tak se propadly, dužina ulpívá na pecce a je načervenalá. Přesto jde z těch malých podů Eliášovy cítit silné švestkové aroma pozdních švestek, jsou jen středně sladké. Bez šarky by byly jistě lepší. 

Vlevo Juna, vpravo šarkovitá Eliášova
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025