Nejlepší švestky na celou sezónu

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?)
30.5.2025 12:33

Švestky budou, nicméně tolik spadlých plodů se známou černou tečkou jsem už dlouho nezažil. Stříkáno bylo aku vapkou pouze jednou a to Mospilanem. Později jsem z důvodů, které jsem zde uváděl, už nemohl nic dělat. MH: Překvapuje mě velké množství plodů u Fortune, ale má vůbec smysl tyto asijské odrůdy pěstovat? Nějakého slušného opylovače zde Fortune má, možná nějakou švestkomeruňku.

Toptaste
Toptaste
Herman
Herman
Haroma (roub)
Haroma (roub)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 81.234 (?), 28.3.2025 23:22, zobrazeno: 1099x

Dobrý den, 

prosím o kritické zhodnocení, případně vlastní zkušenosti, následujících slivoní. Šlo mi, asi jako každému druhému, o kombinaci odolnosti, úrodnosti a všestranosti. Seznam je řazen podle doby zrání.

Calypso (kallipso), topfive, ontario, chrudimská (Vaňkovka), čačanská rodna, toptaste, domácí, presenta. 

Oblast Haná, otevřenější S-J orientovaná zahrada, 220 m. n. m., úrodná černozem. 

Děkuji, Řezníček. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 30.3.2025 18:43

Já teda osobně nepohrdnu žádnou švestkou a to ani podřadnou Čačanskou najboljou, ale jinak jsem téhož názoru jako Jiří (FM), že totiž proti Domácí švestce jsou ty novější německé odrůdy jen "polotovary", nebo "festival slivek bez slivek", jak kdysi napsal. Jinak tomu vašemu seznamu nelze nic vytknout, jenomže já to beru pouze ze svého hlediska ochutnávače čerstvých plodů. Myslím, že různých vláken, kde se o těchto odrůdách dočtete, je tady víc než dost.

host - 234.149 (?), 3.4.2025 22:59

Hanita alebo Topfive sú velmi chutné nemecké odrody. Hanita má ale kyslejšiu šupku a niekomu to môže vadiť. Ale dužinu má velmi chutnú.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 30.5.2025 12:33

Švestky budou, nicméně tolik spadlých plodů se známou černou tečkou jsem už dlouho nezažil. Stříkáno bylo aku vapkou pouze jednou a to Mospilanem. Později jsem z důvodů, které jsem zde uváděl, už nemohl nic dělat. MH: Překvapuje mě velké množství plodů u Fortune, ale má vůbec smysl tyto asijské odrůdy pěstovat? Nějakého slušného opylovače zde Fortune má, možná nějakou švestkomeruňku.

Toptaste
Toptaste
Herman
Herman
Haroma (roub)
Haroma (roub)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 6.6.2025 13:25

MH: Ujal se ti tenkrát roub R.G.? Možná, že lidé pasou spíš po novějších odrůdách jako je Juna, ale R.G. vůbec není špatná. Sice ne tak mírně švestkově aromatická jako třeba u Hermanu, ale zase přirozenější, než u některých těch německých novějších "jako by" švestek.

Ruth Gerstetter - jedna z prvních zrajících odrůd slivoní
Ruth Gerstetter - jedna z prvních zrajících odrůd slivoní
Carpatin (roub)
Carpatin (roub)

host - 213.87 (?), 6.6.2025 17:22

Ten japonec Fortune skoro všechny plůdky shodil, pár jsem jich zapytlíkoval abych vůbec ochutnal. Na to jak byl obalený květy teda propadák, a to letos konečně nezmrzly. Jinak ty japonské švestky kvetou dřív než naše švestky, takže v běžný rok zmrzají skoro jako meruňky. Angeleno to samé, i když ta má o něco víc plodů než Fortune.

Přeroubování se nedaří, ty japonce silně podrůstají a obráží stále metrovýma vlkama jak vrba, navíc u dvou přiroubovaných rynglí, kromě toho že nerostou, je boulovitý rozšklebený srůst, takže afinita s japoncema taky není dobrá, to mě překvapilo. V nejhorším půjdou ven. 

Rut Gesteter se přijala, myslím že tam nějaké plody jsou, ale listy byly odpočátku šarkovité. Juna tam taky něco má. Heřmana mám jen na podnoži, chtěl jsem ho ještě přeroubovat, ale moc se mi do toho nechce - je mega flekatý. 

Švestek je plno, pilatku jsem trefil jen 1x mospilan při dokvétání, mám doboru signalizac - kontroluju raněji kvetoucí Lepoticu, tu napíchnou pilatky jako první, v ten moment postříkám všechny švestky - mám 2 dny náskok než naletí na později kvetoucí Domácí švestku - tu dokáže zcela zpustošit. Soused špekuloval, jednu větší švestku stříknul v plném květu, moc brzo, mospilan už nefungoval, všecko napíchané.

Kdy zraje ta Rúth Gesteter? V porovnání s meruňkama např. Leskorou. Čekám na nejranější meruňky, ty by mohly být dřív. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 7.6.2025 11:29

Za starých dobrých časů zrála R.G. kolem poloviny července, Leskora na přelomu června a července. Flekaté je ledacos, ale co by flekaté být mělo, flekaté není. Respektive flekaté listy má Verity, Azura a Hanita. Flekaté listy má i rezistentní meruňka Lillycot, tak buď není rezistentní, nebo je to jiná odrůda. Ale zdá se, že tyhle "coty" z Jukky byly pravé. Ale flekaté listy u mě nehrají žádnou zásadní roli. Maximálně tak, že u nepěstovatelných odrůd postupně zaschnou rouby (Felsina - postižené listy i plody). Jsem zvědavý na první plody na roubech Esslingenu, Ananasky české, Tuleu Timpuriu, Aninské, Czervené ranky, Domácí švestky 4008, Hamanovy, Debrecínské muškátové, ale i na další plody Ersingerské, Černošické atd. Ale ona i taková Wangenheimova není vůbec špatná pološvestka. Nejvíce potěšující je skutečnost, že se ze šarky "oklepala" Domácí velkoplodá. Neznám dokonalejší švestkovou chuť. Ty asijské odrůdy a švestkomeruňky by se tady určitě rozplodily, zvlášť ta Fortune, jenomže, když dozrají, tak je tady k dispozici chutnější ovoce.

host - 213.87 (?), 8.6.2025 13:21

Tak to budu muset ještě chvíli počkat na plody jak dopadnou na šarku, listy jsou všude flekaté. Dám vědět jak něco dozraje. Taková Lepotica nebo Hanita měla zatím plody dobré sladké čisté, i když listy mají fleky... takže jsou tolerantní.

Meruňky nevím, jestli rezistentní znamená že jsou čisté i listy - jestli to není jen reklama nebo špatný překlad za zvýšenou toleranci. Mám 2 sharka resistant meruňky teď naroubované společně na šarkovité podnoži, jedna meruňka má fleky na listech, druhá je čistá... přitom obě resistant. MH

host - 136.144 (?), 8.6.2025 16:14
K době zrání, už se mi párkrát stalo, že s Hanitou zrála ve stejnou dobu pozdnější Haganta, neno třeba hodně pozdní Elena a to fakt nevím čím si mám vysvětlit, že v "jeden den" zažal zrát celý sad najednou i jiných různých odrůd švestek. Po stránce kvality ale nic moc, když něco zraje třeba o víc něž měsíc a víc dřív, asi co po tom můžete chtít. Takže zkušenosti s dobou zrání mám fakt různé v různých letech a člověk se diví třeba i loní u měruněk, proč Bergeron zraje dřív než VP a Madarská, které ještě nejsou vůbec k jídlu. K domácí, pokud myslíte domácí velkoplodou, mám exemplář, který není vůbec napaden šárkou, ale extrémě citlivý na moniliovou hnilobu plodů. Ontario strom jako hora a zatím po fakt už dost letech nekvete nebo tak na malou ochutnávku. Toptaste se v plodnosti nikdy nepřetrhl, když jsem viděl někde na fotkách stromy obalené plody, říkal jsem si, že mám snad něco jiného a to i přes důslednou ochranu proti pilatce.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 9.6.2025 14:29

Záměny jsou už takový folklór nejen u e-shopů, ale i v zahradnictvích, Baumaxech, OBI, atd. Prostě všude. Visačky můžou být třeba tři na stromku a je to stejně úplně jiná odrůda, jak pak zjistíte. Haganta mně zraje tak třetí týden v září, Elena tak na přelomu září a řijna, Hanita třetí týden v srpnu. Bergeron mi zraje určitě až po VP. Toptaste rodí rodí hodně, viz. letošní fotka v tomto vlákně.  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz