Množení švestky
|
|
 |
 |
host - 137.170 (?) 20.8.2012 0:15
Dobrý den.
Dotaz: „Na zahradě sestřenice jsem objevila krásnou starou švestku s výbornými plody. Je nějaká možnost tuto švestku vypěstovat?“ Odpověď: Samozřejmě je. Jak? Přeci normálně naštěpováním na vhodnou slivoňovou podnož nebo přištěpováním do koruny jiné „švestky“ (slivoně). Vhodná se skoro rovná zdravá (bez šarky)! A taky mladá. Kde vhodnou podnož sehnat? Možností je více. Vyhledat vhodný (zdravý), slivoňový semenáč a ten, třeba i nyní naočkovat, tam kde roste a později přesadit ujmutého očkovance domů. Nebo ho přesadit na podzim, na jaře, a pak očkovat nebo roubovat. Nebo si koupit na podzim, na jaře, stromek vhodné odrůdy, zasadit a na jaře přeštěpovat. Třeba v korunce. Nebo si koupit v nějaké školce vhodnou podnož. Asi myrobalán a zas naštěpovat. Zhruba takhle se množí skoro všechny druhy ovocných stromů s tím, že někdo k tomu účelu záměrně rozmnožuje podnože. Pokud nyní nebo na jaře naštěpujete vhodnou podnož, stromek, o síle kmínku asi palce a budete o něj dobře pečovat, získáte tím náskok, před použitím semenáčků z vlastního výsevu, asi 4 roky. Proto si vlastní semenáčky nechejte do zásoby na poději, na další štěpování. JG
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
risulka - (5) - 26.69 (?), 19.8.2012 11:48, zobrazeno: 21528x
Dobrý den, prosím o radu. Na zahradě sestřenice jsem objevila krásnou starou švestku s výbornými plody. Je nějaká možnost tuto švestku vypěstovat?
1) Je možné ji vypěstovat z kmenového řízku?
2) Nebo z pecky? Vyčetla jsem, že to by trvalo velmi dlouho.
3) Či využít roubování. Pokud ano, tak na co a kde to seženu.
4) Popř. jinak?
Bude mít i ta má vypěstovaná švestka tak dobré plody? Šly by stejně množit i jiné staré odrůdy (např. hrušek)?
Jsem úplný laik, nemám s ničím zkušenost, ale chci začít.
Za odpověď děkuji. Hanka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 19.8.2012 12:58
Jen tak letmo : z řízku to nevypěstujete a z pecky nemáte jistotu, že bude stejná (sprášení). Jedině roubování nebo očkování - přenesením roubu nebo očka na vhodnou podnož zachováte vlastnosti původní odrůdy. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
risulka - (5) - 26.69 (?), 19.8.2012 21:03
Díky za reakci. Na co bych to měla naroubovat a kde to seženu? A co znamená to sprášení? Za odpověď předem děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 19.8.2012 22:55
Teď mne ještě napadlo - podívejte se dole pod korunou té švestky, jestli tam nerostou malé nebo větší proutky = výmladky z kořenů. Staré švestky bývaly pravokořenné a odkopnutím byste měla stromek hned. L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 19.8.2012 23:41
Kromě již doporučených řešení můžete zkusit vypěstovat si podnože pro švestku sama – nyní zrovna zrají myrobalány (jsou to takové žluté, černé nebo červené kulaté „ špendlíky „ a je o nich psáno v jiných diskusích), tak si jich alespoň 20 natrhejte, pecky z plodů vyluštěte, v listopadu dejte do ledničky do slabě vlhkého písku stratifikovat a pak na jaře vysejte. Až budou mít rostlinky tloušťku kmínku jako tužka (většinou za 2 roky), můžete na jaře ty nejlépe rostoucí rostlinky asi 10 cm nad zemí roubovat nebo v létě očkovat nebo v létě pouze přeočkovat neujaté jarní rouby.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.170 (?), 20.8.2012 0:15
Dobrý den.
Dotaz: „Na zahradě sestřenice jsem objevila krásnou starou švestku s výbornými plody. Je nějaká možnost tuto švestku vypěstovat?“ Odpověď: Samozřejmě je. Jak? Přeci normálně naštěpováním na vhodnou slivoňovou podnož nebo přištěpováním do koruny jiné „švestky“ (slivoně). Vhodná se skoro rovná zdravá (bez šarky)! A taky mladá. Kde vhodnou podnož sehnat? Možností je více. Vyhledat vhodný (zdravý), slivoňový semenáč a ten, třeba i nyní naočkovat, tam kde roste a později přesadit ujmutého očkovance domů. Nebo ho přesadit na podzim, na jaře, a pak očkovat nebo roubovat. Nebo si koupit na podzim, na jaře, stromek vhodné odrůdy, zasadit a na jaře přeštěpovat. Třeba v korunce. Nebo si koupit v nějaké školce vhodnou podnož. Asi myrobalán a zas naštěpovat. Zhruba takhle se množí skoro všechny druhy ovocných stromů s tím, že někdo k tomu účelu záměrně rozmnožuje podnože. Pokud nyní nebo na jaře naštěpujete vhodnou podnož, stromek, o síle kmínku asi palce a budete o něj dobře pečovat, získáte tím náskok, před použitím semenáčků z vlastního výsevu, asi 4 roky. Proto si vlastní semenáčky nechejte do zásoby na poději, na další štěpování. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
risulka - (5) - 26.69 (?), 20.8.2012 10:00
Díky moc za cenné informace, jste naprosto úžasní :-)
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|