Množení švestky

host - 220.182 (?)
19.8.2012 12:58

Jen tak letmo : z řízku to nevypěstujete a z pecky nemáte jistotu, že bude stejná (sprášení). Jedině roubování nebo očkování - přenesením roubu nebo očka na vhodnou podnož zachováte vlastnosti původní odrůdy. Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
risulka - (5) - 26.69 (?), 19.8.2012 11:48, zobrazeno: 21531x

Dobrý den, prosím o radu. Na zahradě sestřenice jsem objevila krásnou starou švestku s výbornými plody. Je nějaká možnost tuto švestku vypěstovat?

1) Je možné ji vypěstovat z kmenového řízku?

2) Nebo z pecky? Vyčetla jsem, že to by trvalo velmi dlouho. 

3) Či využít roubování. Pokud ano, tak na co a kde to seženu.

4) Popř. jinak?

Bude mít i ta má vypěstovaná švestka tak dobré plody? Šly by stejně množit i jiné staré odrůdy (např. hrušek)?

Jsem úplný laik, nemám s ničím zkušenost, ale chci začít.

Za odpověď děkuji. Hanka

host - 220.182 (?), 19.8.2012 12:58

Jen tak letmo : z řízku to nevypěstujete a z pecky nemáte jistotu, že bude stejná (sprášení). Jedině roubování nebo očkování - přenesením roubu nebo očka na vhodnou podnož zachováte vlastnosti původní odrůdy. Lída

risulka - (5) - 26.69 (?), 19.8.2012 21:03

Díky za reakci. Na co bych to měla naroubovat a kde to seženu? A co znamená to sprášení? Za odpověď předem děkuji.

host - 220.182 (?), 19.8.2012 22:49

Sprášením jsem myslela opylení jinou odrůdou z okolí. Roubuje a očkuje se na tzv.podnož, ta se volí podle půdních podmínek, tvaru, ve kterém chceme stromek pěstovat a vzrůstnosti naštěpované odrůdy. Podle mne by pro vás bylo nejjednodušší v okolí požádat nějakého staršího zkušeného zahrádkáře, jestli by vám stromek neudělal. Pokud to chcete zkoušet sama, musíte si o tom nejdřív něco aspoň přečíst, abyste byla "v obraze". Máte na to čas, rouby se řežou až v zimě wink.           Lída

host - 220.182 (?), 19.8.2012 22:55

Teď mne ještě napadlo - podívejte se dole pod korunou té švestky, jestli tam nerostou malé nebo větší proutky = výmladky z kořenů. Staré švestky bývaly pravokořenné a odkopnutím byste měla stromek hned.    L.

host - 58.114 (?), 19.8.2012 23:41

Kromě již doporučených řešení můžete zkusit vypěstovat si podnože pro švestku sama – nyní zrovna zrají myrobalány (jsou to takové žluté, černé nebo červené kulaté „ špendlíky „ a je o nich psáno v jiných diskusích), tak si jich alespoň 20 natrhejte, pecky z plodů vyluštěte, v listopadu dejte do ledničky do slabě vlhkého písku stratifikovat a pak na jaře vysejte. Až budou mít rostlinky tloušťku kmínku jako tužka (většinou za 2 roky), můžete na jaře ty nejlépe rostoucí rostlinky asi 10 cm nad zemí roubovat nebo v létě očkovat nebo v létě pouze přeočkovat neujaté jarní rouby.   

host - 137.170 (?), 20.8.2012 0:15

Dobrý den.
Dotaz: „Na zahradě sestřenice jsem objevila krásnou starou švestku s výbornými plody. Je nějaká možnost tuto švestku vypěstovat?“ Odpověď: Samozřejmě je. Jak? Přeci normálně naštěpováním na vhodnou slivoňovou podnož nebo přištěpováním do koruny jiné „švestky“ (slivoně). Vhodná se skoro rovná zdravá (bez šarky)! A taky mladá. Kde vhodnou podnož sehnat? Možností je více. Vyhledat vhodný (zdravý), slivoňový semenáč a ten, třeba i nyní naočkovat, tam kde roste a později přesadit ujmutého očkovance domů. Nebo ho přesadit na podzim, na jaře, a pak očkovat nebo roubovat. Nebo si koupit na podzim, na jaře, stromek vhodné odrůdy, zasadit a na jaře přeštěpovat. Třeba v korunce. Nebo si koupit v nějaké školce vhodnou podnož. Asi myrobalán a zas naštěpovat. Zhruba takhle se množí skoro všechny druhy ovocných stromů s tím, že někdo k tomu účelu záměrně rozmnožuje podnože. Pokud nyní nebo na jaře naštěpujete vhodnou podnož, stromek, o síle kmínku asi palce a budete o něj dobře pečovat, získáte tím náskok, před použitím semenáčků z vlastního výsevu, asi 4 roky. Proto si vlastní semenáčky nechejte do zásoby na poději, na další štěpování. JG

risulka - (5) - 26.69 (?), 20.8.2012 10:00

Díky moc za cenné informace, jste naprosto úžasní :-) 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz