Mandloň - prunus amygdalus

host - 176.34 (?) 
3.6.2008 1:44

Zdravím, je to tak, jám mám osobně na zahradě 2 už 3 rokem. Původ mateřské pecky HR- Murter.  Jsou plané ale rostou krásně, mohu poslat nebo i vyměnit foto..

tomas.olt@seznam.cz

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 73.204 (?), 8.6.2008 11:56

Před osmi lety jsem si na zahradě u mého kamaráda v městečku L´Estartit, (Girona) v Katalánsku natrhal sáček mandlí (přesný botanický název neznám) v jeho mandloňové zahradě (asi 20 stromů). Blížil se podzim a tak jsem asi 5 semen mandloně zasadil (zahrada je orientována severozápadně, s osvitem od východu do západu slunce, nad Vltavou v Praze Braníku). Všechny na jaře vyrašily. Jeden jsem si ponechal, ostatní rozdal, o jejich osudu nemám zprávy. Dnes je ze semenáčku vzrostlý strom s nádhernou korunou a už pět let rodí. Všechny zimy přečkal bez problémů. Nalévající plody jsou vítanou potravou pro veverky, sežerou všechno a tak hledám nějaký plašič, na bázi pro nás neslyšitelného zvuku, nepříjemného veverkám. Ani síťka je neodradí od sladké pochoutky.
Jsem přesvědčen, že se u nás v současné době může dařit mandloním všude, kde jdou meruňky a broskve.

Dalším nepřítelem je savý a žravý hmyz, který napadá plody v období jejich vývinu. Zatím jsem mandloň nestříkal proti této havěti, ale spolu s platičem tak učiním v příštím roce.

Ing.Mario Petrus

...dav... - (1) - 213.164 (?), 21.4.2009 22:30

Dobrý den, mám jeden dotaz.Moje babička od někoho dostala mandloň obecnou a neví co s ní.prosím jestli by jste mi nenapsali jak o ni pěčovat atd. Děkuji předem za odpověď.    David Přibyl

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 28.4.2009 22:59

Nic zvláštního nepotřebuje, po zasazení jako u každého stromku udělejte výchovný řez, není to nijak náročný druh ani na řez ani na hnojení.Jen nemá ráda kyselejší, těžké a vlhké půdy.           Zdravím

host - 45.106 (?), 6.6.2009 12:27

Zdravím, já tedy nevím, ale mám zřejmě také mandloň. Mám ji před plotem v polostínu, je vysoká asi 70cm, na jaře byla obalená růžovými květy - něco nádherného - a teď jsem koukala že se na keříčku dělá mnoho mandliček. Mám jen jednu, bydlíme na horách, přes zimu vůbec neomrzla. Dělá mnoho odnoží takže nestačím odkopávat. Tak tedy nevím co mám za druh, ale velice by mě to zajímalo. Také bych ráda věděla jak bude vysoká, mám ji teprve třetím rokem, ale vypadá to že poroste velice bujaře. Je opravdu moc pěkná hlavně když kvete a i ted když se na ní dělají ty chlupaté madličky je zajímavá. Nevíte někdo co to vlastně mám?

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 11.6.2009 21:57

Dobrý večer, těžko říci co máte, chtělo by to alespoň foto ale někde jste to musela koupit nebo od někoho dostat, pátral bych tímto směrem. Jen mě zaráží, že roste na horách, kdo ví, možné je vše, i to že odnožuje což mandloň nedělá pokud je na podnoži mandlový semenáč což je v 99%.
           Zdravím

host - 42.13 (?), 10.12.2009 15:26

Ahoj - máte pravděpodobně mandloň nízkou - Amygdalus nana, která roste na jižní Moravě a na Slovensku na výslunných stráních a skalách.Je to celkem nenáročný, krásný a vděčný druh do okrasných zahrad.Její nectností je právě tvorba mnoha odnoží, jimiž může být i na obtíž.Je nízká, jak už praví její druhové jméno - do 1m.Nenamrzá ani ve vyšších polohách.

rabukate - (7) - 195.1 (?), 11.6.2009 22:40

Ahoj,

mam dve mandlone, rostou docela divoce. Zatim nesbirane, po 5-ti letech rustu su cca 2-3 metry vysoke. Letos je proriznu a uvidime co pristi rok, ale nejsou strikane, zadna specialni pece. Takze ja bych rekl bez obav. Goralku jsem z nich pil a neni spatna ;)

Milan N. - (20) - 115.34 (?), 7.4.2010 2:03

Zdravím příznivce mandloní,

potvrzuji velký výskyt mandloní v sadě na Petříně, tak jak tady někdo uváděl.

Byl jsem tam tuto neděli. Je to parádní podívaná, spousta lidí se pod jednou právě kvetoucí fotí. Je tam minimálně 50 stromů, přímo pod stromy jsem ještě našel nkolik plodů.

Přikládám i nějaké foto stromů

Milan

Petřín
Petřín
Petřín
Petřín
Petřín
Petřín
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025