Ahoj, mám na pozemku, jesennú slivku Hanita, sadenú v roku 2009, štepenú na podpníku Myrobalán. Žiaľ nesprávnym pestovaním, slivka veľmi išla do výšky a asi do 1,7 m má holý kmeň, bez vetví.. Na youtube som našiel odniekiaľ z Balkánu metódu štepenia, vyvŕtaním diery do kmeň, /Novi način kalemljenja voća Kalemljenje bušilicom/ následným zasunutím vrúbľa a zalepením: Posielam odkazy:
1/ Novi način kalemljenja voća Kalemljenje bušilicom,
2/ Kalemljenje pomocu srafilice.
Toto by sa mi zdalo, ak by to takto fungovalo, výborné, ako rozšíriť počet vetví na strome, keďže táto odroda slivky veľmi slabo obrastá. Neviem však či to nie je nejaká hlúposť, ako zvykne občas na youtube byť. Preto sa chcem spýtať, či má s tým, niekto, KONKRÉTNE skúsenosti. Mám z tejto slivky odobraté po ostrihaní, spiace vrúble, ktoré mám v chladničke, a týmto by som chcel naštepiť tú, istú slivku. Záhradník, čo mi strihal strom, mi povedal, že klasickým zaočkovaním, sa očko, z dôvodu silnej kôry na strome. nechytí. Neviem však, či to nie je nejaký nezmyseľ, preto sa radšej dopredu pýtam, či to už niekto, takto skúšal. Ak by to takto naozaj fungovalo, a nemalo nejaké, zásadné ALE bolo by to užasné, hlavne úplne jednoduché a keďže je na to optimálny čas, hneď by som sa do toho pustil. Nechcem ale zbytočne slivku trápiť a rád sa podelím so skúsenosťami s niekým, čo to už robil. Ján
P.S: toto je preklad textu na youtube, pod videom:
"Vrúbľovanie ovocia pomocou vŕtačky je novší spôsob vrúbľovania ovocia, ku ktorému môžete pridať konár na strom, kde chýba, potrebujete jednu vŕtačku s napätím 220 V alebo ešte lepšie, ak máte káblovú vŕtačku, zahĺbenie, vrták do dreva a drevo lepidlo alebo iný materiál, ktorý bude slúžiť na uzavretie prázdneho priestoru okolo vetvičky a otvoru cievky. Hrúbka vrtáka do dreva závisí od špirály vetvičiek, ktoré máte, a mala by byť o niečo tenšia ako hrúbka samotného štepu. Počas vegetačného pokoja sme vzali štep z vetvičiek a pomocou nich sme vytvorili štepenie na hlavnú jabloň. Štepenie pomocou vŕtačky som vám ukázal iba na príklade jablka a vrúbľovanie ovocia pomocou vŕtačky môžete použiť aj na iné druhy ovocia. Keď vyvŕtate samotný otvor, je najlepšie to urobiť pri nižšej rýchlosti, inak sa bude vytvárať teplo (ako vidíte v mojom príklade v tomto videu) a môže sa poškodiť kambiové tkanivo. Pokiaľ ste tento spôsob vrúbľovania nikdy neskúšali a chceli by ste ho vyskúšať, najlepšie je pozrieť si toto video a postupne si pozrieť, čo všetko je potrebné urobiť, aby bolo vrúbľovanie vŕtačkou úspešné.