Konec šlechtěných švestek na Valašsku?

host - 136.144 (?)
25.8.2025 18:55
Stanley mám jen pár kusů, pořizoval jsem je kvůli opylení, ale ve dřevě rostou zdravě a podobné příznaky jako u višní nebo meruněk jsem nezaznamenal (moniliová spála). Třeba Jojo byl ze začátku problém mladé stromečky zapěstovat to je fakt, ale spolu se Stanley (jsou to už staré stromy) jsou nyní po stránce moniliové spály a moniliové hniloby ve dřevě nezničitelné a plodí pravidelně a hojně i bez postřiků proti moniliové spále při kvetení. Jen Stanley je náchylnější na pilatku.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 54.27 (?), 14.9.2009 23:05

Mi se na dvou švestkách domácích, hodně napadených schnutím větviček, teď na začátku září objevily na kmeni velké bílé plodnice dřevokazných hub. Nevím, jestli to spolu souvisí.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 15.9.2009 8:23

Mé pozorování naprosto vylučuje výskyt popisované neznámé choroby na švestce domácí. To je ten markantní rozdíl, kdy jsou dvě vedle sebe různé švestky a jedna je postižena a druhá ne. Ta neznámá choroba začala působit původně na Bosenských odrůdách různého stáří najednou a pak se objevila na monha nových. Např. Stanley, Jojo. Nevyskytla se na Valjevce a Hamanova.  Mohu uveřejnit snímky jak ta větev je odumřelá až do kosterní, kde vytvoří mrtvý ostrůvek pletiva a i po odstranění tam dlouho se zavaluje jizva jako po úderu "sekerou".

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 8.3.2010 8:15

Děkuji tomu dobrodincovi, který mne nasměroval k chorobě zvané spála švestek. Ano s provděpodobností bížící se jistotě tato choroba se může projevovat i tak, že odumírají mladé jestě nevyrašené větévky a ostrůvek pletiva kolem a pak se to snaží strom zacelit jako velkou jizvu.  Spodní slabší letorosty odumírají celé (ovšem nikoliv během vegetace a proto to zmatení). Už mohu sestavit pořadí citlivosti nebo lépe řečeno malé odolnosti vůči této chorobě. Stanley nejvíce, Jojo podstatně méně a Valjevka sem-tam. Domácí, Duranzie, Hammanova vůbec. Toptaste teprve prvním rokem, tak uvidím.

host - 136.144 (?), 25.8.2025 18:55
Stanley mám jen pár kusů, pořizoval jsem je kvůli opylení, ale ve dřevě rostou zdravě a podobné příznaky jako u višní nebo meruněk jsem nezaznamenal (moniliová spála). Třeba Jojo byl ze začátku problém mladé stromečky zapěstovat to je fakt, ale spolu se Stanley (jsou to už staré stromy) jsou nyní po stránce moniliové spály a moniliové hniloby ve dřevě nezničitelné a plodí pravidelně a hojně i bez postřiků proti moniliové spále při kvetení. Jen Stanley je náchylnější na pilatku.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz