Jahodové víno



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 65.50 (?)
14.6.2010 10:50

S doslazením asi problém není. Jahody ale mají i málo kyselin. Zkusil jsem vyrobit toto víno před mnoha lety, vím jenom, že vůbec nebylo dobré.
   Pokud bych je chtěl dělat dnes (tak jakože ani omylem),  naředil bych je sterilovaným jablečným moštem nebo bych zmrazil jahody či šťávu, počkal pár týdnů a smíchal je s nějakým méně aromatickým drobným ovocem - angrešt, rybíz.,

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 24.201 (?), 14.6.2010 10:33, zobrazeno: 5284x

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s tím jak se dělá víno z jahod. Zda je postup podobný jako u každého ovoce(višně, rybíz) nebo tam jsou nějaké fígle. Vím že jahody neobsahují moc cukru takže s doslazením bude asi největší problém.

Zdraví Ondra.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 65.50 (?), 14.6.2010 10:50

S doslazením asi problém není. Jahody ale mají i málo kyselin. Zkusil jsem vyrobit toto víno před mnoha lety, vím jenom, že vůbec nebylo dobré.
   Pokud bych je chtěl dělat dnes (tak jakože ani omylem),  naředil bych je sterilovaným jablečným moštem nebo bych zmrazil jahody či šťávu, počkal pár týdnů a smíchal je s nějakým méně aromatickým drobným ovocem - angrešt, rybíz.,

   
host - 29.150 (?), 28.6.2010 0:31
Vloni jsem se ze zoufalství - jak dál zpracovat množství jahod - pustila do jahodového vína. Výsledek byl úžasný - velmi lahodný nápoj, který každému chutnal, a jedinou nevýhodou bylo jeho malé množství. Vskutku nechápu, jak někomu mohl vzniknout nelibý nápoj. Mne se ptali, proč si něco takového nenechám patentovat, když je to tak dobré. Pravda asi velmi záleží na průvodních podmínkách - já nepoužívám chemikálie, slunce bylo toho roku štědré, jahody sladké. Ráda se s vámi podělím o jednoduchý recept - na 10 l demižon vrstvu cca 10- 15 cm rozmačkaných jahod zalít svařenou a zchlazenou vodou s cca 2,1 kg cukru - asi 7 l - to odhaduji - záleží na prudkosti kvašení, aby vám nevyběhlo z demižonu. A kdyby nekvasilo (hlídat, jinak by plesnivělo), zamíchat, dodat roztok kvasinek a živných solí (dle návodu). A dál jako s každým ovocným vínem - po ukončení bouřlivého kvašení (4-8 týdnů) stočit a dále stáčet po 2-3 měsících, což se mi nepodařilo, protože už bylo vypité.
      
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 2.7.2010 17:57
Omlouvám se že odbíhám od tématu, ale co takhle ománkové víno Znáte?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika