host - 29.150 (?), 28.6.2010 0:31
Vloni jsem se ze zoufalství - jak dál zpracovat množství jahod - pustila do jahodového vína. Výsledek byl úžasný - velmi lahodný nápoj, který každému chutnal, a jedinou nevýhodou bylo jeho malé množství. Vskutku nechápu, jak někomu mohl vzniknout nelibý nápoj. Mne se ptali, proč si něco takového nenechám patentovat, když je to tak dobré. Pravda asi velmi záleží na průvodních podmínkách - já nepoužívám chemikálie, slunce bylo toho roku štědré, jahody sladké. Ráda se s vámi podělím o jednoduchý recept - na 10 l demižon vrstvu cca 10- 15 cm rozmačkaných jahod zalít svařenou a zchlazenou vodou s cca 2,1 kg cukru - asi 7 l - to odhaduji - záleží na prudkosti kvašení, aby vám nevyběhlo z demižonu.
A kdyby nekvasilo (hlídat, jinak by plesnivělo), zamíchat, dodat roztok kvasinek a živných solí (dle návodu). A dál jako s každým ovocným vínem - po ukončení bouřlivého kvašení (4-8 týdnů) stočit a dále stáčet po 2-3 měsících, což se mi nepodařilo, protože už bylo vypité.
|