Daple dandy pěstování



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?) 
3.4.2013 15:53

Pane Bakes, Melitopolski ani Daple nemuzu hodnotit po roce pestovani, ac vysledky jsou prozatim "dobre".Nevim jak by vse dopadlo, kdyby jsem si je poridil o rok drive a mozna by mi to vse pomrzlo, kdy zima pred rokem byla u nas nejkaych -25...Kazdopadne Melitopolski ma podnoz merunkoveho semenace a to je pro mne spatne.Udelal jsem vse proto, aby pudni vlastnosti byly pro tuto podnoz co nejprijatelnejsi, tak jsem   kopal az jsem vytvoril jamu o prumeru s130cm x h100cm..vcetne oddrenazovani.Bohuzel asi se mi dostal do substratu pisek s recyklatu a je mozne, ze substrat bude obsahovat vetsi mnozstvi Ca a budu muset udelat napravu.Kazdopadne jednorocni stromek je obsypany poupaty... bohuzel mladoch.Do nasich podminek bych asi volil jinou podnoz.Take puvod tohoto krizence je pro mne zahadou ac jsem patral snad vsude, kde bylo mozne.Ve dreve je nezamenitelny s merunkou. V liste pripomina svestku.Na kvet cekam. Urcite velice zajimava odruda.

Daplle Dandy je pro mne takova mala srdecni zalezitost..a ani nevim proc.Mam ho na podnozi Myrobalan a celkem prospiva.Nevim, jak bude dlouhe vegetacni obdopi pluotu v nasich podminkach, ale u Daplle by to mohlo u nas vyjit.Spojil jsem se s nekolika pestitely pluotu v USA a celkem mne prekvapila jejich zaporna reakce na Pluoty vseobecne.Je zajimave, ze v NL mneli lepsi vysledky nez v CA..(Californie)..mysleno v podminkach malopestitelu.Pravdepodobne tomu byly za pricinu zavlahove podminky, ale je to pouze spekulace.(podrobny dusledek nebudu zde uvadet je to na delsi debatu..praskani pecek a nasledne praskani plodu)Kazdopadne ze vsech pluotu nam dostupnych v dnesni dobe je prave Daplle Dandy to nejvhodnejsi.Dalsi otazka je jake vyuziti bude mit a jake bude srovnani s Obilnajou, ktera je u nas jiz odzkousena.Kazdopadne do kvetnich pupenu loni zasazeny strom take prisel a uvidime jestli v techto dnes jiz narocnych podminkach se dostane do kvetu.

Nezapomente na vhodneho opylovace, jelikoz vsechny pluoty jsou cizosprasne, tak zvolte   jineho pluota, jak uvadi literatura, ale s praxe je prozatim nejvice odzkousena Santa rosa.Ono celkem, kdyz uz vyjdou priznive podminky u nas, tak tu je dalsi problem a to, ze asijske svestky a potazmo pluoty nejsou atraktivni pro vcely ani cmelaky.

Urcite asi nepujde o nejaky boom v pestovani pluotu u nas, ale bude to pro nas, takove male spestreni a na konec zjisteni, ze se mame drzet klasiky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 3.4.2013 16:10

Jsem velmi potěšen, jak naší někteří pěstitelé udělají první poslední pro svoje miláčky tak jako pan Rosťa Krulikovský pro svůj Daplle Dandy, Melitopolský.Ještě že máme u nás docela dobrou zeminu, protože v případě tvrdé jílovice(u nás říkáme celiny),jakou má pan 1petr do které chce sázet třešeň na Gisele 5 by to byla nepěkná robota vykopat jámu 130 x 100.

Pokud je stromek na meruňkové podnoži tak je to dobré, protože meruňky mají rády více vápenitou půdu.Někteří při výsadbě meruněk do jámy přidávali sutinu, omítku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 186.200 (?), 3.4.2013 14:44

Myslím, že plumcot není registrován a jde o obecné označení hybridu na rozdíl od pluot a aprium, které si nechal zaregistrovat Zaiger.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 186.200 (?), 3.4.2013 14:51

Snad je to kříženec meruňky a myrobalánu a má blízko nebo je to to samé jako černá meruňka (což je stará známá Prunus x dasycarpa) o které jsou na ruskojazyčných webech určité informace. Samotného mě to zajímá. V každém případě by to mělo být hodně mrazuodolné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 67.254 (?), 3.4.2013 15:21

Tak bych se ještě zeptal , jaké potřebuje tedy opylovače. Díky za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 3.4.2013 16:42

Vseobecne jiny pluot ci asijskou svestku.U Daplle se uvadi jiny pluot, napriklad Flavor Supreme ci Flavor Queen a s asijskych Sanrta rosa.Osobne si myslim, ze i myrobalan by to dokazal taky, ale to je pouze ma domnenka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 3.4.2013 18:11

Petre... Kubanku nemam... informace, ktere jsem zjistil jsou z fora takovych nadsencu jako jsme my, ale trosku v jine zemi a tou je USA, Anglie ci Holandsko.Odkud nejlepe cerpat nejake objektivni info, nez z praxe nam podobnym nadsencum.Pokud mi prirovna holandsky nadsenec a pestitel pluot k merunkam a primo jmenuje odrudu, tak se muzu trochu orientovat.Na proti tomu jsou sami zvedavi na vysledek mych pokusu s pluoty u nas.Divili by jste se, co vse dokazou obetovat pro stromky v USA... jen aby se dockali nejake urody.Pestovani v kvetinacich ve skleniku a na zimu stehovani do garazi... no proste to je na palici.Na otazku jak resis opyleni... stromky vytahnou ven pred sklenik pokud je pekne pocasi a nebo pokud ma cas, tak manualo..steteckem..coz u pluotu je asi jistejsi.

Kdysi jsem vsadil na jistotu odzkousenych odrud u nas a tu mam kazdym rokem, tak proc trosku neexperimentovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 67.254 (?), 3.4.2013 20:32

Ještě bych se zeptal pane Krulikovský, když jsou plumcot a pluot kříženci jap. švestky a meruňky v různém poměru, zda může být opylovačem také i meruňka. Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 3.4.2013 21:11

Tady pane Bakeš Vam odpovedet nemohu, jelikoz nevim.U Pluotu jsou uvadene dalsi Pluoty nebo asijske svestky.Plumcoty jsem do podrobna nestudoval, takze nevim, ale podle mne by Plumcoty mohly opylit, jak merunky, tak Pluoty ci asijske svestky, ale berte to jen jako muj nazor laika.Merunky by snad mohly byt opylovaci pro Aprium. Sam Zaiger nema jasno co je dobrym opylovacem pro Flavor Supreme, ale na druhou stranu on sam(FS), je dobrym opylovacem.Mozna, ze casem zjistime, ze postacujicim opylovacem bude nejaky myrobalan rostouci u cesty.

Jeste jsem si vzpomnel,ze peknou kolekci Pluotu ma pan Stehlik, jestli se nepletu.Ale ten je s nadmorskou vyskou nekde uplne jinde,takze pocitam,ze prave tam budou viditelne prvni uspechy ci neuspechy.Take ma dva druhy hybridu svestka x merunka a to Melitopolski a Susino..to posledni mu uz plodilo.Takze tam je praxe v tomto smeru o neco dale.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 67.254 (?), 6.4.2013 14:32

Ještě bych se Vás zeptal pane Krulikovský, jakou má Daple Dandy podnož, jaký kmenný tvar a jak velký stromek z toho vyroste. Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika