Bujně rostoucí podnož

host - 250.243 (?)
7.7.2017 9:31

A nemám to nějak blbě zasazené? Mám místo roubování nad zemí.Díky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 250.243 (?), 5.7.2017 12:46, zobrazeno: 2461x

Dobrý den, u všech švestek mi bujně roste podnož a "ušlechtilá" odrůda skomírá. Řez podnože samozřejmě podporuje další její růst. Co mám špatně? To samé mám i u rybízů a angreštů. Děkuji. 

host - 157.239 (?), 5.7.2017 13:32

Nežádoucí obrost z podnože je nutné odstranit beze zbytku-tzn. na nulu! Vyjímkou je stav, kdy je divočina zcela dokola-při jejím kompletním odstranění by celý stromek zhynul-tam je lepší tuto operaci rozložit na víckrát-něco pryč celé, něco výrazně pokrátit, opakovaně tlumit růst. Často je nutné jít trošku pod povrch zemskýcheeky. SPCH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 236.1 (?), 5.7.2017 19:11

"ušlechtilá" odrůda skomírá.

Pokud planý obrost odstraníte, skomírat nebude. Ale je to stálý boj.

host - 250.243 (?), 7.7.2017 9:31

A nemám to nějak blbě zasazené? Mám místo roubování nad zemí.Díky

host - 157.239 (?), 7.7.2017 11:00

Pídil jste se po nějaké základní sadařské literatuře? Místo roubování má být běžně nad úrovní okolního terénu. Většina pravidel má své výjimky, to však nebude Váš případ. Špatně by bylo, pokud by nad terénem byly i kořeny. Podnož často podrůstá pokud je plodonosná-ušlechtilá-korunová část ve špatném stavu-z různých důvodů, např. nevhodného způsobu řezu+střihu, výživové disbalance, vláhových poměrů, napadení chorobami, škůdci, špatné aplikace postřiků... SPCH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 236.1 (?), 7.7.2017 12:35

I kdybyste slivoň na myrobalánu podsadil místem štěpování pod zem, situace by se nezměnila. Myrobalán je bujnější než většina slivoní, ke zpravokořenění by nejspíš nedošlo.
    Důvody nadměrného obrůstání z podnože jsou nejčastěji dvojí:
1. Slabě rostoucí odrůda - čím slaběji slivoň roste, tím víc se živiny z bujných kořenů tlačí do podnožových oček. Bujné odrůdy - např. TOP 2000 nebo Presenta podrůstají (aspoň u mně) minimálně.
2 Neselektované myrobalány - školkař nebo malopěstitel si vypěstuje podnože z jader sám - je to snadné a levné. 
   Pokud jsou kořeny nad terénem, není to správné, ale intenzitu podrůstání to příliš neovlivní.
   Myslím si, že se vyplatí zakoupit selekované (méně podrůstající) myrobalány nebo sáhnout po jiné podnoži. Většinu slivoní mám na vlastních myrobalánech, takže kážu vodu a piju víno. Každopádně mé stromy, které mě již letos nekolikrát donutily hrbit hřbet u odstraňování odkopků, předpovídají i v nepříznivém roce velmi slušnou úrodu. Jakou zásluhu na tom mají mé divoké podnože, to nevím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz