Blumy - Black Amber & Kuban Delight



dafa - (48) - 8.194 (?) 
29.3.2013 19:27, zobrazeno: 9450x

Dobry den,

   rad bych si poridil tyto dve blumy Black Amber & Kuban Delight. Nikde na internetu jsem ovsem nenasel jakeho potrebuji opylovace ci zda jsou samosprasne. Pobliz techto budoucich stromu mam nekolik svestek, ryngle Athanovu a Zelenou a Nancyskou mirabelku. Vse cca v okruhu 50 - 100m.

Dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 29.3.2013 20:08

Teoreticky by se mneli opylit navzajem.Jako dobry opylovac pro asijske svestky se uvadi Santa Rosa.U techto novinek na nasem trhu zaostava aspon strucny popis danych odrud a to je chyba.Takze hledat a hledat na netu a nebo pockat co praxe ukaze.Take mam dve asijske svestky a to Superior a Angeleno.Mneli by se navzajem opylit, ale jestli tomu tak bude? Althanova, Zelena a Nancys vam je neopyli jelikoz se nepotkaji v dobe kveteni.Muze je opylit myrobalan.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
dafa - (48) - 8.194 (?), 29.3.2013 20:26

Dekuji,

  mate zrejme pravdu. Na anglickych webech jsem nakonec nasel alespon tu Black Amber. Kuban Delight resp. jeho opylovaci jsou k nenalezeni. Kazdopadne pro Black Amber se uvadeji jako opylovaci Queen Rosa, Durado, Santa Rosa, Catalina. U nas k sehnani pouze Santa Rosa. Zrejme ji tedy pro jistotu prikoupim, mista je dost, pripadne ji dam namisto Kuban Delight o kterem se nemohu docist nikde nic.;-)

Kdyby nekdo hledal mene zname odrudy tak tady je docela obsahla strana i s tabulkou opylovacu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 30.3.2013 17:43

Kuban Delight ma stredne velke plody..pocitejte spis mensi.Zlutooranzova duznina velice vyborne chuti.No pokud neochutnate, tak si tu muzeme psat do nekonecna.Jedna se o hybrid japonske svestky.Vyslechtena v US.Doba kveteni nikde uvedena nebyla.S temi asijskymi svestkami budte opatrny.Pokud mate dost mista, tak proc nevyzkouset, ale radsi bych vybiral takove, ktere maji sanci u nas dozrat a to by mnel byt prave Superior, ale jsem zvedavy jakeho mu sezenu opylovace, kdyz kvete, ac asijska svestka, pozdeji nez nez je u asij.s. obvykle.Angeleno mu asi nesedne, jelikoz jak ho pozoruji zacinaji se mu nalevat pupeny a u Superioru je klid po pesine.Do konce Althanova je uz o nejaky krucek pred nim.Kdybych mnel misto, tak bych si poridil urcite Obilnaju nebo Otmara.Kus pozemku, ktery jsem nedavno ziskal v sousedstvi, venuji "modrym" svestkam, takze tam cesta nevede, ale kdyz nebude zbyti... kdo vi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 5.4.2013 16:17

Tobě už tedy Kuban Delight plodil a považuješ ho za jeden z nejlepších z této skupiny odrůd, Rosťo? A třeba ty rané růžové blumy, které mají dozrávat společně s odrůdou Herman, tě nelákají? Myslím tu Guaotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 5.4.2013 23:17

Nechci jit ted do novych asijskych odrud, popripade asijskych, ale US hybridu do te doby, nez zjistim co mi prinesou ty co mam.Nedavno jsem nasel novinku a ta by byla pro nas urcite zajimava a to Black ICE.Urcite by takovou odrudu privitali v nadmorske vysce 600 m.n.m.Tak jak v Nemecku si dali za cil vyslechtit slivone Plus..tedy nad 50g..pokud se nepletu..pokud ano, tak se omlouvam. V USA maji za cil vyslechtit nove hybridy svestek snasejici teplotu -30 a pritom maji jit smerem k CA Pluotum.Prvni vlastovka je prave Black ICE.

Jeste dodavam odkaz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 67.254 (?), 5.4.2013 16:54

Dobrý den. Ten Superior jsem si objednal také a uvádějí zde, že se jedná o samosprašnou odrůdu, nebo máte jiné informace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 5.4.2013 23:05

Mate pravdu... tento rok je uvadena jako samosprasna.V lonskenm roce byla uvadena, jako cizosprasna.Proto jsem ji dal vedle Angelena, ale ted jsem zase zjistil, jak vizualne, tak z US fora, ze Superior kvete pozdeji nez bezne asijske slivy.Takze jsem zvedavy, jestli se potkaji v kvetu.Navic Angeleno byla spatna volba uz z toho duvodu, ze dozrava jako jedna z poslednich.Nikoliv v polovine zari, ale v prvni dekade rijna.Misto Angelena mnela prijt radsi Kometa.Tam bych videl jistotu.No, nastesti to roste lepe nez vrba, takze zadna skoda, da se nahradit.Navic posledni roky je u nas suchy a teply podzim, tak snad by to mohlo dozrat, potom tak ci tak to bude muset se nechat ulezet v lednici.S Milanem Fialou jsme ted objevili dalsi nove svestky v Anglii, Belgii,Holandsku a ve Svycarsku, celkem zajimave veci a take nejake nove odrudy z jednoho slechtitelskeho ustavu, tak jsme se na ne trochu zamerili a prozatim nebudu dale rozsirovat asijske svestky.Zustanu u Pluotu a nejakych tech novinek ze sveta.Mista ubyva a casem i sil, takze jeste nejaky rok budu blbnout kolem ruznych nove objevenych starych odrud ci naopak novinek a pak si sednu pod zavirovanou svestku a reknu si... to je ale maso.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 81.144 (?), 22.8.2022 15:29
Black Amber určitě samosprašná není. Dokud jsem ji nezačal opylovat našim myrobalánem, nikdy na ní nic nebylo. V tuto dobu ještě není vůbec zralá u nás v Chřibech. Plody jsou vzhledově atraktivní s hruškovou příchutí, ale za tu dobu co ji pěstuju to žádný velký chutový trhák není. Je to velký lákač na obaleče, v dnes utrženém plodu jsem našel tři červíky různého stáří. Videa na Youtube jsou ovšem velmi reprezentativní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika