Bluefree za Jojo
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10523) - 70.216 (?), 9.6.2011 16:54, zobrazeno: 13539x
Pan K. mi kdysi nabízel dvouletý stromek Bluefree v kontejneru. Tenkrát jsem zájem neměl, ale teď bych ho klidně nahradil za Jojo. Jojo bych chuťově možná přirovnal jako výraznější Stanley (plně vyzrálé větší plody). Plnější švestkovitější Stanley, to je takový první dojem z ochutnání. Bluefree má údajně taky podobnou chuť jako Stanley, ale super vzhledné, velké, atraktivní plody. Strom má pravděpodobně podobný růst, jako Jojo, méně roste, dobře se tvaruje, úrodnost je menší, než u Stanley. Obě odrůdy, jak Jojo, tak Bluefre pocházejí ze Stanley, proto ty podobné znaky. Šárka: Jojo - rezistence, Bluefre - tolerance. U Bluefre se uvádí sklon k vyholování větví a jejich nasazování v tupých úhlech. Abych pravdu řekl, Jojo mě oslovuje čím dál tím méně, i přes některé pozitivní pěstitelské vlastnosti, jako je tvarování koruny nebo odolnost vůči šárce, hlavně z důvodů chuťové nevyrovnanosti. Opravdu kvalitní jsou jen větší plody a i těm leckdy chybí dostatečné množství cukru a zůstavají trpké. Takže pokud máte někdo z Bluefree někdo nějaké zkušenosti, tak napište. Obě odrůdy, jak Jojo, tak Bluefree dozrávají v období zrání Domácí švestky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 9.6.2011 19:01
Zasadil jsem Bluefre asi před 15 lety, kdy ji prodával Starkl. Plody se však těm, jak se popisuje nyní, příliš nepodobají. Jsou podstatně menší, tvarem, velikostí i chutí něco mezi Domácí a Wangheimovou, Na listech jsou projevy šarky, plody ale vypadají dosud zdravě. Postupně dozrávají, jsou dostatečně sladké. Po několika vydatných úrodách letos pomrzly v květu, takže násada není žádná. Naopak Jojo budu muset protrhat, jinak se větve tíhou plodů polámou. Jinak chuť a sladkost Joja je vedle ciltivosti k monilii jeho největším zklamáním.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 9.6.2011 19:21
Jojo jsem jako supercitlivou naštěstí včas zavrhl, teď mně potvrzujete, pane doktore, že oproti Domácí nic moc.Domácí udržuji vydatným spodním hnojením a šarku už nemá.Sám jsem rád. Těším se na poznatky kolem Tulea Gras, Hanita,Haganta a Toptaste. Pološvestka Stanley snad k jídlu, ale Domácí se nevyrovná. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 9.6.2011 19:43
Domácí udržuji vydatným spodním hnojením a šarku už nemá.
To snad nemyslíte vážně.Pokud se jednou nakazí šárkou, tak ji má stále.Dosud nebyl objeven lék pokud vím.Vydatným hnojením lze ale potlačit příznaky na listech, né tak na plodech, a jejich propadu.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 9.6.2011 21:09
Naopak, už ani na listech, ani na propadu plodů.A pálím z Domácí teď kvalitní slivovici.Loni visela na stromě do pozdního podzimu.Předtím jsem sbíral většinu zjizvených plodů. Resistentní odrůdy mají také dost často šarku. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 9.6.2011 21:15
Šarka je v dnešní době nelečitelná nemoc, nikoli doprovodný jev(poškození plodů, skvrny na listech),který jste odstranil.Opravdu věříte, že jste stromy vyléčil?
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 9.6.2011 21:24
Mimo to rezistentní odrudu znám jen jednu, je v nadpisu, a i ta má rezistenci nepravou, ale tohle téma šarky a jeji příznaky sem nepatří.K tématu bluefre se vyjadřovat nebudu, protože ji nemám.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 9.6.2011 21:38
Vůbec ne.Pojem "vyléčit" nelze zaměnit za "odolávat".Šarce odolává bez příznaků více odrůd peckovin, aniž o tom víme.Snažím se podpořit odolnost.Léčení ponechám odborníkům.Šíření rezistentních odrůd nebo kácení a spalování napadených rovněž není léčením. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 9.6.2011 21:54
To máte pravdu, psal jste cituji "Domácí udržuji vydatným spodním hnojením a šarku už nemá" -už nemá.Jako že v minulosti měla, a už nemá.
Jinak v podstatě plně rezistentní odruda slivoně neexistuje, pokud je mi známo.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 9.6.2011 22:05
Ano, opravuji,-projevy šarky už nemá.To je ale otázka prohry či vítězství u více viróz či bakteriálních onemocnění.Žijeme a musíme s nimi žít v určité symbióze. AB
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|