Aku Slivku?



                     
host - 60.79 (?) 
6.4.2025 12:05

Postřik švestek proti monilii děláte kdy a čím?

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 1.200 (?), 6.4.2025 14:46

Úplně stejně jako u meruněk. Při rozkvétání první postřik (Signum, Belanty) a když je odkveteno cca 90% květů druhý postřik, do toho ještě přimíchám Mospilan proti pilatce. 

                     
Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 243.43 (?), 12.4.2025 9:33

Přesně. Já letos používám Signum a dokonce proti monilii stříkám i Aprikyru. A letos vše zatím vypadá nadějně.

                     
host - 236.5 (?), 5.4.2025 9:10

můžete srovnat odrůdy Herman a Katinka?

Herman je ranější, má větší plody. 
Katinka je chutnější, švestkovější a víc se hodí na zpracování (koláče, knedlíky, kompoty, povidla...)

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10604) - 70.240 (?), 5.4.2025 11:56

S tou Katinkou se to píše a bude to asi pravda, ovšem kdo pamatuje pana Vinšálka, tak ten se na Katinku přemluvit nedal. Používal Herman i do těsta a byl s ním spokojen. Pak je tady ještě ta Franzi, což může být taky dobrý typ. Měli jí minulý rok i ve Spomyšli. Ale ne každá velká švestka musí být skvělá. Třeba Topgigant mně vůbec nevyhovuje. Má podobné vlastnosti jako Čačanská raná. Ač vybarvený je dlouho nezralý a přezrálý zase měkne a ztrácí chuť. U toho Hermanu by to také mělo platit, ale nevzpomínám si, že by byl přezrálý nějak moc fádní.

                     
larixx - (18) - 167.164 (?), 28.5.2025 9:38

Chuť Haromy aj u mňa dosť závisí na počasí. Ale aj v rokoch, keď to nie je úplne ono, je aróma dobrá (nadpriemerná), hlavne je vždy zachovaný optimálny pomer cukru a kyselín.

Veľkou výhodou Haromy je u mňa spoľahlivosť, resp. odolnosť voči mrazu v kvete. Minulý a aj tento rok je to jediná odroda z ôsmych, ktoré pestujem, čo na jar nezmrzla.

                     
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (298) - 5.63 (?), 28.5.2025 13:16

Larixxi, dozrává vám Haroma spolehlivě? A v jaké poloze, mně se jeví dosti pozdní.

                     
larixx - (18) - 126.107 (?), 28.5.2025 17:40

Polohu mám studenú a vlhkú, 430 m n.m., orientácia na severozápad. Je to takmer na dne údolia, takže klíma porovnateľná s lokalitami o cca 100 m vyššie. Plody Haromy u mňa mäknú štandardne okolo 10.9. Vtedy sú už dobre konzumovateľné. Plná zrelosť je na prelome septembra a októbra. Vtedy je počasie všelijaké a keď je chladnejšie a daždivo, nemusí úplne dozrieť. To však nie je veľký problém, príjemnú arómu (trochu inú a samozrejme slabšiu ako bystrická/domáca) a dostatok cukru má už okolo toho desiateho. Spolu s jej spoľahlivosťou a toleranciou šarky je to za mňa vydarená moderná odroda.

Ešte doplním, aby som iba nechválil - Haroma je dosť vnímavá na moniliniózu plodov. Ja to riešim postrekom prípravkom Belanty, ktorý ma ochrannú dobu na kôstkovinách iba 3 dni (ja striekam najneskôr 3 týždne pred zberom) ale nemusí to každému takto vyhovovať.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika