Pěkný článek. Jiný výsledek by mě, pravda, asi překvapil.
Bohužel, otázku pandemického rozšíření PPV až do 800 m n.m (jak píše únorový Zahrádkář) to vyřešit nepomůže.
Problém vidím další. Tak, jako dnes již trh nových odrůd prakticky nabízí pouze meruňky vhodné do okrajových oblastí, slivoně jsou vesměs popisovány jako šarce odolné, tolerantní, rezistentní. V míře tolerance jsou však, možná se mýlím, velké rozdíly. A to nemluvím o nejednotnosti zdrojů, kdy některé uvádějí odrůdy jako tolerantní, jiné jen méně citlivé (namátkou Valjevka, Č. rodna, aj). A pak je tu ještě otázka, jestli horší plodová kvalita nových tolerantních odrůd není způsobená právě tím, že ta tolerance se týká jen vzhledu, kdežto na chuti, sladkosti a aromatu švestky se infekce citlelně podepíše.