Špendlíků tady mám 6 druhů, samozřejmě jsou všechny napadené virem PPV a korovými nekrózami (žlutý, valašský,moravský, katalonský,slovenské belice a modrý špendlík.Ani jeden se nevyrovná místním starým odrůdám, domácím,durancijím, vlaškám atd.Špendlíky mají zvláštní příchuť a aroma po tropickém ovoci.Což každému nemusí vyhovovat.Osobně dávám přednost Mirabelce Nancyské.Někdo pálí z katineik nebo z lepotic a pálenku si pochvalují.Špendlíky jsou velm často napadány virovými chorobami, monilijí,baktériózami, jsou mnohem citlivější na jarní mrazy(letos opět vymrzly v květu), plodnost je malá max.střední.Takže se v dnešní době jedná o méně perspektivní ovoce, vhodné jen pro "nostalgické" zběratele starých odrůd.Takže sto lidí = sto chutí a názorů.