Durancie je na pálení nedostižná - ale není k jídlu. Domácí je univerzální a nejlepší - ale trpí PPV. Toptaste je hodně sladká - ale aroma pálenky (údajně) nedosahuje těch nejlepších. Je to o kompromisech - a prioritách.
Švestky se sklízejí 4 měsíce, ale nejsou dlouho skladovatelné. Chcete-li mít čerstvé ovoce celou sezónu, musíte mít víc odrůd. Jenže kvas se nejlépe zakládá najednou v co největším objemu. Takže ideálně z jedné odrůdy nebo ze současně zrajících. Tím riskujeme, že v některém roce, kdy se odrůdě nedaří, nebude ovoce žádné a taky po zbytek sezóny jste bez čerstvého. Odrůda, kterou můžete jíst od července do října a naráz z ní připravíte nejlepší kvas, neexistuje.
Určitě víc švestek skončí v sudu než v žaludku, stejně tak víc jablek zmoštujeme než sníme. Přesto však beru jako prioritu ovoce k přímému konzumu. Sušení, vaření, pálení a lisování pak jako zpracování přebytků. Ale každý to má jinak, znám rodinu, kde si nesměli utrhnout a sníst švestku, protože stále neměli minimální objem požadovaný palírnou...