Pane Rafaeli, o podnožových myrobalánech si myslím totéž, co Vy, včetně nedůvěry k nim coby palírenské surovině. Ovšem ty plodové myrobalány, co uvádím v záhlaví vlákna, je fakt něco úplně jiného. Jednak po stránce růstu - jako invazní dřevina by se rozhodně neprosadily, rostou podstatně slaběji. Velký rozdíl je v plodech, zatímco ty plané jsou malé, s vysokým podílem pecky (proto tak dobrá klíčivost), dužina je spíš sušší, cukernatost nízká. Jistě, jsou rozdíly ve sladkosti, velikosti, barvě slupky, šťavnatosti dužiny, ale ne zásadní. Ty šlechtěné jsou fakt o hodně sladší, šťavnatější velikostí překonávající běžné ryngle. Jen ta chuť mi přijde fádní, bez švestkového aroma a kyselinky, brzy se zprotiví. Ale jaký by byl destilát - Bůh ví? Ono plody oskeruše taky nejsou žádná pochoutka.