Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravím pěstitelé,

v tomto tématu bych chtěl, abychom společně udělali jednou pro vždy jasno pro širokou veřejnost, jaké jsou rozdíly mezi těmito třemi, u nás se vyskytujícími ovocnými dřevinami; myrobalánem, špendlíkem a mirabelkou.

Jelikož často bývám na Malé Hané, kde je opravdu velmi, velmi pestrá škála těchto planých slivoní, začal jsem se o ně před pár lety více zajímat a sledovat je. Sám už mám mezi nimi poměrně jasno a 98% těchto keřů zde rostoucích jsou právě

Myrobalány (Prunus cerasifera), které se vyznačují menšími, hladkými listy, a především hladkými a zpravidla načervenalými letorosty (letošním dřevem). Plody jsou kulaté, méně často zašpičatělé, zpravidla jdou hůře od pecky a jsou chuťově i barevně velice variabilní. Zrají od srpna.

Mirabelky (Prunus syriaca, syn. P. domestica var. syriaca) jsou v přírodě mnohem vzácnější. Objevil jsem zde zatím pouze jediný strom, který, žel, slabě plodí. Listy jsou malinko větší, než u myrobalánu, velmi jemně plstnaté, spíše jako u švestky (proto je to botanicky P. domestica). Letorosty však často také načervenalé, ale jemně krátce chloupkaté. Plody ojíněné, žlutooražové, na sluníčku s oranžovočerveným tečkovaným líčkem. Chuť bývá lepší, než u myrobalánu, méně vodnatá, aromatičtější. Dužnina jde zpravidla od pecky.

Špendlíky (Prunus domestica/ P. insititia) jsou podobně variabilní, jako myrobalány, leč jsou mnohem vzácnější. Jsou podobnější švestkám a vyznačují se zespod krátce plstnatými listy i letorosty. Dozrávají od druhé půlky srpna a žluté postupně propadávají, zatímco modré drží na stromě až do pozdního podzimu. Plody jsou velmi chutné, aromatické, protáhlé a ojíněné, jsou ve tvaru a velikosti menší švestky. Špendlík modrý, lidově zvaný také sralka nebo prdlavka, jež jsem zde našel ve dvou exemplářích, má chuť neobyčejně bohatou, řekl bych nejbohatší ze všech slivoní vůbec. Žlutý špendlík jsem zde nenašel vůbec.

V čem bych však potřeboval poradit je dnešní nález. Jelikož máme první dny srpna, takže špendlíky ještě nezrají a drtivá většina myrobalánů také ne (i když 3 místní formy už zrají), zajímalo by mne, co jsem to dnes objevil. Plody byly na myrobalán velmi velké, protáhlé, šly poměrně dobře od pecky, jsou velmi aromatické a chutné, připomínají chutí meruňky se švestkami, ale předvším byly ojíněné. Podle popisu a data zrání (od konce července) bych to viděl jednoznačně na špendlík katalonský, jenže samotná rostlina měla veškeré znaky myrobalánu (listy, letorosty). Tak co myslíte, je to nějaký kříženec, nebo extrémně dobrý myrobalán, nebo je to opravdu katalonský špendlík, který - pokud by to byl on- by podle mě neměl mít nic společného s druhem Prunus domestica, jak je řazen, ale spíše by to byla subspécie myrobalánu, soudě dle listů, větví a habitusu. Zkrátka a dobře, přijde mi, že kapitola těchto ovocných dřevin je buď nedostatečně prozkoumána, nebo už k dnešnímu dni není aktuální.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika