Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:To je těžko takhle přesně popsat. Na stromě není nic zvláštního, dokud neplodí, roste poměrně bujně. Jak začne plodit a vyčerpává půdu, růst se zastavuje, koruna houstne a prosychá, ale to není u švestek nic výjimečného. Plody jsou oproti Domácím o něco menší, kulatější (ne úplně), měkší - je to pološvestka, jak psal pán přede mnou, Dužina je víc dozelena, zralá spíš šedožlutá než oranžová jako nejlepší švestky. Vždycky se dobře odlučuje od pecky. Jako pravokořené se běžně nepěstují, ( to, že mají stejné listy jako podnož nemusí být důkaz pravokořenosti). Doba zralosti závisí na poloze, ale vždycky tak o 2 týdny dřív než pravá Domácí švestka. Na povrchu slupky se občas vyskytuje "korkovitá rez", která ale kvalitu plodů nijak neovlivní. Zralé plody nedrží na stromě a padají i bez třepání. Při enormních úrodách na horší půdě dokáže být chuť malých plodů téměř nesladká. Víc fakt nevím.