Pokud se dobře pamatuju, tak MUDr.. Vysloužil kdysi zmińoval že nejlepší je kombinace Domácích (kvůli aroma) a Durancií (kvůli cukernatosti).
Máte dobrou paměť. Ondro. Ano, určitý poměr Domácí a Durancie preferoval organizátor degustace v Salaši na Slovácku, který se poměrem odrůd hodně zabýval. Ale je to o chuti každého, někdo má radši sametovou vůni švestkové dužiny, jiní tvrdé aroma duranciovách jader.
jak myslí tu větu, že Durancie je o několik konských délek před ostatními odrůdami,
Myslím tím tu chuť. Ta je u durancií tak výrazná, že destiláty s nich vyhrávají většinu degustací. Proto jim někteří organizátoři vyčleňují samostanou kategorii vedle slivovic a pálenek z ostatního peckového ovoce.
Vím, že špendlíkovice je vysoce ceněna. Měl jsem dokonce možnost ji párkrát ochutnat. Ale ta se chutí od pálenek z modrého ovoce dost liší - má úžasnou nasládlou vůni i chuť, ale bez hořké peckoviny typické pro slivovice a zejména pro durancii. Bohužel pravý špendlík je již poměrně vzácné ovoce. Každopádně durancie dokáže vylepšit kvas ve směsi s méně aromatickými a méně sladkými švestkami a v soutěžích pálenky z durancií velmi často vyhrávají.