Měl bych dotaz na na pana doktora, jak myslí tu větu, že Durancie je o několik konských délek před ostatními odrůdami, co se vhodnosti na pálení týče. Je to myšleno tak, že z Durancií je suveréně nejlepší slivovice? Nebo spíše to, že z ní nejvíce teče? Že má prostě nejlepší poměr cena výkon? Pokud vím, tak valaši jako chuťově nejvíc delikátní, berou pálenku ze Žlutého špendlíku, ne neradujte se vy, kteří jste si nasbírali špendlíky kolem cest, myslím samozřejmě pravý Žlutý špendlík... Durancie je hlavně na Slovácku mimořádně ceněna (nic iiného zde v podstatě nenajdete), ale myslím si že nejvíce tam cení spíše nenáročnost pěstování a mimořádnou úrodnost v kombinaci s mimořádnou úrodností. Vzhledem k tamnějšímu klimatu tam nemají problém ani s monilií, která je zásadní achillovou patou této slívy. Pokud se dobře pamatuju, tak MUDr.. Vysloužil kdysi zmińoval že nejlepší je kombinace Domácích (kvůli aroma) a Durancií (kvůli cukernatosti).
Ing. Fidla