Já to tedy docela chápu a na šlechtitele bych se vůbec nezlobil. Přece nebude autor nadávat na vlastní odrůdu! Přinejmenším marketingově zvládl pan Chovanec kampaň na jedničku. Nabídnul odrůdu, která dozraje (na rozdíl od durancií) dřív a všude, která (na rozdíl od durancií) jde od pecky, která se nejsladším odrůdám (včetně durancií) vyrovná v cukernatosti. Je to snad nepravda? Navíc - šlechtitel nabídnul dostatek sadbového materiálu, takže kdo chtěl, stromek dostal. Kde jsou naše renomované šlechtitelské ústavy se svými Vítky, Amátkami? Každoročně chrlí nové odrůdy jablek, které rostou stejně, vypadají stejně a chutnají stejně. Švestky je nezajímají. Supermarkety o slivoně nemají moc zájem, prodejnost oproti jablkům je zlomková. Bodejť, kdo by ty polozralé lepotice bez chuti kupoval...
Lipnická byla deklarována především jako vhodná palírenská odrůda. Amatérští výrobci slivovic zakládající švestkové kvasy - na rozdíl od opovrhovaného lihovaru R.J. - ovoce futrují řepným cukrem v řádu kilogramů na 100 l. Co lepšího si můžem přát, než možnost nahradit onen cukr v sudu s voňavými, ale jen průměrně sladkými Hanitami, Wangheimkami, mimořádně sladkými plody Lipnické?