Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak, jak píš Jiří FM, vyznat se a zmapovat všechny typy a klony Domácí švestky je nemožné. Vzhledem k jejímu snadnému vnitrodruhovému křížení (je samopsprašná) a s ohledem na mnoho klonů a pupenových mutací umožněných vegetativním množením (odkopky) jde o velikou a značně nesourodou skupinu.  
   Již v oblíbené pomologii A. Dvořáka z r. 1978 je uvedeno několik z nepřeberné řady typů DŠ. V minulosti jsem vyhledával a sbíral rouby místně oblíbených a osvědčených DŠ a rouboval si je na své stromky. Výsledky byly vždy podobné. V prvních letech krásné plody, co se vzájemně lišily velikostí, nádechem barevného ojínění, dobou zrání, aromatem a příchutí. Po infekci PPV byly všechny stejné - drobné, padající, zkřivené, nakyslé.
    Pořádek by v tom mohla udělat DNA analýza (ale kdo ji dělal a proč). Možná by dala odpověď, zda Bystrická, Hamanova, Zimmerova, možná i Tuleu gras a další jsou opravdu jiné odrůdy (kříženci) nebo jen varianty původní švestky.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika