Tak novinka - chvilku jsem googlil a zjistil jsem, že rezistentní odrůda již existuje, i když není dosud na trhu (a ještě chvíli nebude) - vznikla totiž genetickou modifikací. Jde o transgenní švestku domácí, klon C5, "Honey Sweet" pod tímto názvem je od r. 2008 dostupná v USA, zde testována od r. 2001 ve VÚRV Praha-Ruzyně. Rezistence vůči šarce je potvrzená, u nás se musí ale ještě provést hafo testů na ekologickou a zdravotní nezávadnost, aby byla povolena do běžného prodeje.
A ještě k těm pojmům, protože v nich mám sám zmatek, našel jsem odbornou klasifikaci vnímavosti rostliny k viru:
1.Vnímavá -virus se snadno a rychle množí, vyvolává příznaky, výrazně poškozuje užitnou hodnotu rostliny.
2. Tolerantní -virus se množí stejně jako ve vnímavé rostlině, příznaky však nebývají výrazné, užitná hodnota je snížena jen málo, nebo vůbec ne.
3. Rezistentní -rostlinu lze nakazit, ale následně se spouští kaskáda obranných mechanizmů, která vede k výraznému omezení šíření viru nebo časem i k jeho úplnému vymizení z rostliny.
4. Imunní - rostlinu příslušným virem nelze nakazit.
Kategorie "superzenzitivní" není uvedena, prakticky se však tato rostlina chová jako imunní.