U nás na školní zahradě v hnoji se tyto červíci vyskytovali také a pak jsme je vypouštěli do kompostu, prý je to larva nějakého chráněného brouka, tak nevím.
Jsem začínající zahrádkář. Musela jsem v letošním roce přemístit stanoviště kompostu na jiné místo a při přendavání jsem v již vyzrálém kompostu objevila větší množství bílých velkých tlustých červů (cca 5 - 7 cm dlouhý a asi 2 cm široký). U hlavičky byl průhledný. Nevím zda do kompostu patří nebo se ho mám nějak zbavit. Mám však divný pocit, že bych si ho přendala do záhonu... Prosím, zda mi může říci alespoň někdo název uvedeného červa, případně další informace. Děkuji Vlasta
Při přehazování kompostu napodzim nacházím tyto červy nebo jsou to nějaké larvy, jak píšete každý rok, většinou je nechávám na povrchu tak je asi něco sežere ale také by mě to zajímalo co to je, protože mám v kompostu pravidelně slepýše a ti to asi nežerou.Jarka
mohla by to být osenice, to je takovy neprijemny skudce, vsechno nahryzne a necha, takze vam ponici spoustu rostlinek. Posbirejte ji a vyhodte, na zahon si to rozhodne nedavejte. Osenice se skoro ani jinak zlikvidovat neda, než sbíráním.
Kdyby to nemelo pruhlednou hlavicku, tak bych rekl, ze to je nejaka ponrava - treba zlatohlavek nebo nosorozik - s tou pruhlednou hlavickou nevim - by byla fajn fotka, pak to urcime urcite.
U nás na školní zahradě v hnoji se tyto červíci vyskytovali také a pak jsme je vypouštěli do kompostu, prý je to larva nějakého chráněného brouka, tak nevím.