Mravenci v kuchyni a ve špajzu

host - 243.20 (?)
8.7.2010 2:05
Děkuji za odpověď. Pro přímou likvidaci ektoparazitů aplikovanou na peří se používají speciální přípravky typu Arpalit, Biokill, Neosthomosan ap. Je pravděpodobné, že mnohé z nich by účinkovaly i na mravence. Jsou ovšem velmi drahé, takže hledám něco levnějšího. Mimochodem, nejúčinnější metodou likvidace mravenců ve voliérách je vysazení páru japonských křepelek. Ale s těmi by se manželka v obýváku asi hned tak nesmířila. :-)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.142 (?), 6.7.2010 16:21, zobrazeno: 12219x

Dobrý den, měla bych malý dotaz, jistě zde již takový byl, ale nenašla jsem žádné uspokojivé odpovědi. Žijeme v přízemním starém rodinném domě a každoročně řešíme problém s mravenci v kuchyni a ve špajzu. Již jsme se naučili některé potraviny dávat do různých těsnících nádob či sáčků, ale všudypřítomní slíditelé vždy nějakou naši nepozornost odhalí a ihned využijí příležitosti a do potravin nalezou. Stačí jim jablko položené na lince, sáček bonbonů na polici nebo sklenice šťávy u dřezu. Mohl byste mi prosím někdo poradit, jak na ně? Žádné chemické přípravky vzhledem k přítomnosti jídla v těchto prostorách používat nechceme. Děkuji M.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 6.7.2010 17:23

Asi budete muset kompletně vyklidit špajz i kuchyni a pak vystříkat všechny škvíry insekticidem.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 17:50

Pokud rozumně aplikujete insekticid k tomu určený a někdo z domácnosti se právě nerozhodne vylizovat plochy ve spíži, žádné riziko Vám nehrozí. Neaplikujete je na potraviny, ale na místa styku podlahy a zdi, je li zde plovoucí podlaha, tak ideálně do dilatační spáry. U lina, pokud to situace umožňuje pod jeho okraj. Nemusíte tedy mít obavy, stačí u aplikace pouze přemýšlet.

Použít můžete i "past na mravence" Catch u které je jed uzavřen v pasti a mravenec si pro něj musí vlézt dovnitř.

Pokud budeme hledat, kdy došlo v Čechách naposledy k fatální otravě insekticidy, tak pokud se nepletu, došlo k takové smrtelné otravě před dvaceti lety, kdy korunovaný hlupák zahrádkář právě aplikoval organofosfát na jahody a ještě mokré od kontaktního jedu jich košíček natrhal holčičce ze sousedství. (nechápu jak chtěl dodržet ochranné lhůty). Blbost by měla být trestná.

host - 243.20 (?), 6.7.2010 18:18
Dovolte, abych úvodní dotaz (jehož nejsem autorem) upřesnil: V místnosti, kde chci vyhubit mravence, chovám papoušky - ptáky extrémně citlivé na přítomnost jakýchkoliv škodlivin v ovzduší (mnohonásobně citlivější než lidé). Mohu i v takovém případě použít insekticidovou návnadu? Neodpařuje se (nesublimuje) z ní cokoliv nežádoucího (byť pro člověka v neškodném množství) do vzduchu?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 20:13

Organofáty, které jsou nejčastěji účinnou látkou jsou velmi fragilní, neměl by s nimi být problém. Asi jste jako chovatel papoušků byl někdy v minulosti nucen řešit problém s cizopasníky. V takovém případě se používají Organofosfáty a pyretroidy ve zvěrolékařem doporučeném dávkování, které bude ale mnohonásobně silnější, než to co se dostane do organismu ptáka při aplikaci mimo jeho dosah. Dobré je se zeptat v libovolné ZOO. Ošetřovatelé jsou fandové a rádi poradí, co používají na hubení hmyzu oni.

host - 243.20 (?), 8.7.2010 2:05
Děkuji za odpověď. Pro přímou likvidaci ektoparazitů aplikovanou na peří se používají speciální přípravky typu Arpalit, Biokill, Neosthomosan ap. Je pravděpodobné, že mnohé z nich by účinkovaly i na mravence. Jsou ovšem velmi drahé, takže hledám něco levnějšího. Mimochodem, nejúčinnější metodou likvidace mravenců ve voliérách je vysazení páru japonských křepelek. Ale s těmi by se manželka v obýváku asi hned tak nesmířila. :-)

brunecova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 146.135 (?), 8.7.2010 3:02

Postřiky na mravence fungují jenom určitou dobu. Mravenci si najdou jinou cestu a stejně se jich nezbavíte.Zabijete pouze dělnice. Nástrahy Biotool a Catch jsou labyrinty, kterým dělnice prolézají a přitom se kontaminují insekcidem. Tento problém jsem řešila před několika léty.

LAFAREX K obsahuje methoprene, látku, která způsobuje sterilitu samiček a narušuje vývoj larev mravence faraona. Jeho smíchání s návnadou zaručuje, že je mravenci odnášen do hnízda a použit jako krmivo larvy a královnu. Vyhubení kolonie sice trvá asi 4 měsíce, ale zbavíte se jich jednou pro vždy. Já jsem měla mravence v celém bytě, ve spíži, v koupelně, na WC. Návnadu jsem dávala na víčka od zavařenin a ty jsem dala třeba pod vanu, za ledničku, pod kuchyňskou linku, za odpadkový koš a tam, kde právě nejvíce chodili. Pro teplokrevné organismy je přípravek neškodný a z přípravků jej lze považovat za nejšetrnější a nejekolologičtější. Jinak je ještě přípravek práškový Biotol Neopermin, ale s tím nemám zkušenosti. Chce to hodně trpělivosti, ale výsledek stojí za to.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz