moli

host - 67.226 (?)
30.6.2008 23:53

Já si vůbec nemyslím, že s moučnými moli je to věčný boj. Důležité je, nedat molům šanci. Vše do čeho se moli s oblibou pustí je nutno skladovat ve vhodných obalech. Je to samozřejmě především mouka, krupice, strouhanka, bílé pečivo, hotová jíška, sušenky, čokoláda, ořechy, müslli, houby, některá koření, bylinky, sušené květy a jistě i další molí pochoutky. Pokud už tihle motýlci křižují vzdušný prostor vaší domácnosti, musíte jim připravit hladomor, použít můžete i fermentované molilapky, které jsou docela účinné a především je třeba vše důkladně prohlédnout a napadené věci zlikvidovat. Moli vytvářejí jakési pavučinky, takže i podle nich poznáte jejich přítomnost. Tak jako lidi, i moli milují Vánoce. Před dětmi schovaná a zapomenutá či zapadlá čokoládová figurka je pro ně učiněný ráj. A pokud skříň neodstavíte a sněhuláka nenajdete, budou u vás moli až do úplného sežrání. Figurky. Máte v prádle pytlíčky voňavých sušených květů? Až to zjistí mouční moli ve vašem okolí, určitě se zabydlí. A že proséváte mouku? Tak to už dělaly i naše prababičky. Moderní doba žádá moderní technologie. Strčte mouku tak na 3 dny do mrazáku a máte vystaráno. Moli budou na mol.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 99.106 (?), 8.1.2007 9:39, zobrazeno: 13207x

dobrý den mám na vás dotaz s nímž si opravdu nevím rady.

Jak  se zbavit molů - jsou mimo jiné i v krystalovém cukru - mám ho ale větší množství (cca 400kg). Znáte nějaký způsob jak se těch bestií zbavit? Nějaký bezpečný přípravek ...

moc prosím o radu a předem děkuji

host - 38.158 (?), 5.8.2007 20:53
Molu se zbavit nejde, casto si je kupujeme  uz s moukou nebo cukrem, ale je dobre mit vsechny potraviny ulozene v neprodysne uzavrenych nadobach. Nejake mucholapky na moli jsou dostat v drogerii, nektere pomuzou, ale molu vas uplne nezbavi zadna. Je to nekonecny boj.  Petra

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 5.8.2007 21:20
Nechce se mi věřit, že by v neporušených  obalech s krystalovým cukrem žili moli. Technologie výroby a plnění by to neměla umožnit.
   Chemické ošetření cukru insekticidem si neumím představit

host - 166.40 (?), 14.6.2008 21:42

Moje babička používala levanduli. Nedávno jsem si po ní přivezla krabici plnou bavlnek a látek, která byla zapomenuta v jakési komoře, pro moli ideální prostředí, ale mol tam nebyl ani jeden. Na dně jsem totiž našla pytlík s levandulí. Letos se mi mol skladištní usídlil v kredenci, tak jsem tam dala pár květů levandule a mol je pryč.

host - 29.187 (?), 30.6.2008 11:03

Levandule a rozmarýn zabírají aspon na ty šatní.Šatní mol se vám nedostane ani do surové vlny, nesnáší totiž lanolin.

Ale ti mouční moli jsou věčný boj, chutná jim i čokoláda. Než dáte mouku do uzavřené nádoby, tak si dejte práci s přesypání přes sítko. Musíte všechno vyyčistit, aby nikde nezůstala zádná rozsypaná mouka. Prohlédněte i ostatní potraviny jako mletá paprika, ořechy apod.

Nezabíjejte malého tvorečka, kterého máte možná ve spíži, říká se jim štírci. Ti moli ničí.

host - 67.226 (?), 30.6.2008 23:53

Já si vůbec nemyslím, že s moučnými moli je to věčný boj. Důležité je, nedat molům šanci. Vše do čeho se moli s oblibou pustí je nutno skladovat ve vhodných obalech. Je to samozřejmě především mouka, krupice, strouhanka, bílé pečivo, hotová jíška, sušenky, čokoláda, ořechy, müslli, houby, některá koření, bylinky, sušené květy a jistě i další molí pochoutky. Pokud už tihle motýlci křižují vzdušný prostor vaší domácnosti, musíte jim připravit hladomor, použít můžete i fermentované molilapky, které jsou docela účinné a především je třeba vše důkladně prohlédnout a napadené věci zlikvidovat. Moli vytvářejí jakési pavučinky, takže i podle nich poznáte jejich přítomnost. Tak jako lidi, i moli milují Vánoce. Před dětmi schovaná a zapomenutá či zapadlá čokoládová figurka je pro ně učiněný ráj. A pokud skříň neodstavíte a sněhuláka nenajdete, budou u vás moli až do úplného sežrání. Figurky. Máte v prádle pytlíčky voňavých sušených květů? Až to zjistí mouční moli ve vašem okolí, určitě se zabydlí. A že proséváte mouku? Tak to už dělaly i naše prababičky. Moderní doba žádá moderní technologie. Strčte mouku tak na 3 dny do mrazáku a máte vystaráno. Moli budou na mol.

host - 183.188 (?), 12.7.2008 11:52

Jenže ono záleží, zda jde o klasického moučného mola, nebo o jiný druh. Většina z nás má doma Mola skladištního. A ten žere nejen potraviny, ale i igelit, dřevo, papír,...prostě všechno. Spousta z nás se diví, že ho v potravinách nemá, ale stále jim léta v bytě. Jenže dost často bývá za skříní, nebo ve starých krabicích a pod. Zbavit se ho dá jen kompletním vystěhováním z bytu a důslednou prohlídkou každičké věci od nábytku, přes potraviny až po knihy. To ovšem není reálné, protože se vždycky něco přehlídne. My jsme se stěhovali do nového bytu. Důkladně jsme vše prohlídli, ale jednu věc jsme opoměli. Měli jsme v jedné tašce pár igelitek a v těch jsme si ho donesli. Vůbec nás nenapadlo, že by mohl žrát i igelit.

host - 37.88 (?), 26.7.2013 10:51

nejlevnější řešení - feromonové lapače

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty