Krtek - a je to



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host 
3.8.2005 9:28, zobrazeno: 618765x
Jako chalupář s větší zahradou jsem pečlivě sledoval, zda se někde na netu neobjeví "zaručený" recept na ochranu zahrady před krtkem. V průběhu minulých 3 let jsem vyzkoušel snad všechno, co bylo doporučováno: syrečky, psí lejno, elektronický plašič, dýmovnice, kuličky atd., atd.. Efekt byl, pokud vůbec byl, pouze dočasný. Před 3 týdny jsem byl upozorněn, že v OBI je k dostání past (dvojice drátěných pružinových pastí) pod názvem Farilia, č. výrobku 325 431, Německo (Kč 89,-/sada). Zakoupil jsem v prodejně v Plzni 2 sady a použil. Jeden týden krtek pasti obhrabával a zahrnoval. Následně, to už byly dráty na povrchu lehce zkorodované, se mi podařilo ulovit hryzce. V průběhu minulého týdne se chytil 1 krtek, o minulém víkendu 2 a včera další !!
Jak postupuji: S pastí zacházím v gumových rukavicích, které předem zamažu zeminou. Lopatkou odkryji cca 20 cm chodby, vyčistím od napadané země a uložím proti sobě pasti. Celé přikryji podlahovou dlaždicí 30x30 cm, aby v chodbě nebylo světlo. Dlaždice je vhodná i pro snadné nalezení místa s pastí, zvláště u větší zahrady. Pasti kontroluji dopoledne a odpoledne - buď mám úlovek, nebo je past zahrnutá zeminou, nebo je natažená a prázdná. V případě zahrnutí (znamená, že chodba je používána) chodbu vyčistím a pasti vrátím, v případě žádné aktivity následující den změním místo uložení.
Byl jsem sám velmi překvapen, jak je řešení problému s krtinci prosté.

P.S. Výslovně zdůrazňuji, že nejsem reklamní agent žádného obchodního řetězce, ale obyčejný chalupář, kterému se po každém příjezdu na chalupu při pohledu na trávník pěnil adrenalin.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 21.9.2005 15:43
Po jednoměsíčním používání pastí a 14 úspěších nemám na více jak 2000 metrech čtverečních zahrady jediný krtinec!
Před týdnem jsem zaznamenal na jednom místě u plotu náznak zvednuté zeminy a jen tak pro pořádek jsem založil dvojici drátových pastí - během 24 hodin jsem ulovil krtka, zřejmě přistěhovalce zvenku.

Musím konstatovat naprostý úspěch.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 211.237 (?), 9.3.2006 19:41
Jsem jenom blbá ženská, takže prosím o pomoc. Krtci mi ničí dokonce 2 zahrady. Minulý týden jsem koupila v OBI zmiňovanou past, ale naprosto nechápu (ani podle obrázku), jak ji nalíčit. Jak víme, tak zaměstnanci řetězců nejsou informovaní ani o tom, co prodávají, natož jak to funguje. Poradíte mi prosím (opravdu hodně po lopatě)?
Děkuji Eva
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 188.68 (?), 13.3.2006 11:32

Milá paní Evo,

Nenavštěvuji často tyto stránky, takže odpovídám (jsem autor příspěvku) se zpožděním.

Zacházení s pastičkou je velmi jednoduché, mám však pochybnost, zda to dokážu na pár řádcích jednoduše a srozumitelně vysvětlit. Nejjednodušší by bylo prakticky ukázat - jsem v Praze a aplikoval jsem na Tachovsku (tam budu o víkendech, až přestane zima).

Je-li to pro Vás schůdné, dejte mi vědět na henryrock@quick.cz.

Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 188.3 (?), 19.4.2006 10:26
Ráda bych vyzkoušela Vaši radu na použití pastí na krtky. Chtěla bych se ještě zeptat jakou používáte návnadu. Prosím o zprávu na E-mail jarmila.cerovska@ovajih.cz. Děkuji a přeji pěkný den.  čeřovská
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vopi114 - (1), 19.4.2006 19:34

Dobrý den

jsem tu dnes poprvé a musím reagovat na vaše názory na odstranění krtka

Má zkušenost s tímto problémem je taková že jde odstranit pomocí rostlin a to osázením zahrady afrikánama, mně osobně to funguje spolehlivě už několik let

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 69.83 (?), 28.1.2008 14:38

dobry den dnes jsem na vasi strance prvni den a zbyram skusenosti jak se zbavit krtkauz snim bojuji 2roky take jsem vyskousela kde co i ty afrikany mam jich plnou zahradu ale krtku take asi jim spis voni nebo mam nejaky zvlastni afrikany nebo krtky vsem zahradkarum preji pevne zdravi a nervy pri likvidaci tak maleho zviradka a nicitele travniku s pozdravem jiri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 170.26 (?), 23.1.2014 21:40

Ani krtek, ani hryzec se afrikánům nevyhýbá. Moje žena dala na takovéhle rady a naložila afrikány proti myším jak do skládky jablek, tak do sklepa s bramboprami a zeleninou. Výsledek byl ten, že si myši z nastražených afrikánů udělaly hnízdo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 74.202 (?), 13.2.2007 17:36

Řadu let jsme  kolem chaty vysazovali  Aksamitník (afrikán,smraďoch) a krtek ani jeden.U sousedů pravidelně měsíční krajina z krtinců.Loni se nám poprvé nějak nechtělo sadit a mohli jsme se sousedy soutěžit,kdo má víc krtků.Teď už máme semena připravena a bude se znovu každý rok sadit ! Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 74.64 (?), 1.7.2007 22:23

S krtkem je téměř marný souboj. Máme na chatě pozemek cca 500m2, trocha záhonků s kytičkami a zelenina do polévky, ostatní trávník. Není "anglický", ale tak aby si člověk mohl lehnout do chládku, či vnoučata... Zkoušel jsem se ho zbavit vším - hektolitry vody (bez zjevného účinku), 2l bomba s propanem (za 14 dní byl zpět), hadice na výfuk od auta (výsledek nezjistitelný). Potom jsem udělal z drátu průměru 6 až 8 mm takovou "šibeničku" na kterou jsem pověsil pozink. plech či mosazný veliký tak, aby při závanu větru klepnul do "šibenice". Drát se zapíchne do země. Krtek má rád klid a tak z parcely zmizel (na tuto plochu jsem užil cca 4 - 6 "šibeniček". Též alespoň u nás je velmi účinný záhonek s Afrikány. Pokud jsou Afrikáni, nepoužíváme "šibeničky" - ty jen tehdy, dyž se na Afrikány "zapomene. Toto se nám vyplácí minimálně 15 let, od krtka je pokoj. A toto nejmíň 5 - 7 m za hranice pozemku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika