je to sviluška?

goldenka21 - (16) - 52.72 (?)
24.9.2008 15:23

prohledala jsem internet a skutečně to bude červec. Dle návodu jak se jich zbavit jsem jich co nejvic odstranila ručně, zbytek postříkala Mospilanem. Někdo uváděl že je na to dobrý a jiní zase že vůbec nepomáhá.Teď jsem zvědavá co se bude dít. Taky tam radili zalít ty rostliny naředěným roztokem protože prý červci žijí hlavně na kořenech.tak to asi taky zkusím. Nejvíc mě mrzí že mi to napadlo i banánovník o který se starám už 5 let a je opravdu krásný

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
goldenka21 - (16) - 52.72 (?), 23.9.2008 19:47, zobrazeno: 6872x

Doma na kytkách se mi objevili takový malý krémový ovální broučci kteří nejsou vidět protože jsou schovaní pod takovým malým chomáčkem jako když vaty. Jedná se o svilušky nebo o co? Čím je zlikviduji? Doma mám fungicid ale ten asi nebude to pravý??? Může mi ten brouk nějak zlikvidovat rostliny? Zatím se zdá že rostou a problém jim to nedělá.

host - 67.226 (?), 23.9.2008 20:39

Nikoliv sviluškám, ale červcům se zřejmě zalíbilo na vašich kytičkách. Bohužel, z těchto dvou alternativ je tato ta méně příznivá. Právě s ohledem k té vatičce, bývá chemická likvidace obtížnější. Použít musíte některý z insekticidů, třeba Zolone nebo Calypso, ale doporučuji kombinovat s mechanickým stěrem např. chomáčkem vaty smočeným ve vodě s lihem. Škůdce s oblibou zalézá do různých štěrbinek mezi listy, kolínka, takže i tam soustřeďte svou pozornost.Červci jsou škůdci, takže samozřejmě, že by časem došlo k chřadnutí i úhynu rostlin. Hodně trpělivosti.

host - 67.226 (?), 23.9.2008 20:52

...ještě malý dovětek: vzhledem k charakteru škůdce, musíte květinu kontrolovat a ošetřovat delší dobu a postřik dle nutnosti i opakovat.

goldenka21 - (16) - 52.72 (?), 24.9.2008 15:23

prohledala jsem internet a skutečně to bude červec. Dle návodu jak se jich zbavit jsem jich co nejvic odstranila ručně, zbytek postříkala Mospilanem. Někdo uváděl že je na to dobrý a jiní zase že vůbec nepomáhá.Teď jsem zvědavá co se bude dít. Taky tam radili zalít ty rostliny naředěným roztokem protože prý červci žijí hlavně na kořenech.tak to asi taky zkusím. Nejvíc mě mrzí že mi to napadlo i banánovník o který se starám už 5 let a je opravdu krásný

host - 67.226 (?), 24.9.2008 17:21

Zkušenost s tím, že by červci žili hlavně na kořenech rozhodně nemám, i když ty své jsem nabyl při pěstování orchidejí, kde je substrát vzdušný, a tak podmínky relativně možné. Tím nechci nic absolutního tvrdit, pouze naznačit. Pokud jsou i v půdě, tak především v okolí krčku rostliny. S prolíváním substrátu "nějakým" insekticidem bych rozhodně nespěchal a ani nevím, zda bych jej vůbec doporučoval.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz