Jak se zbavit včel?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 96.145 (?) 
31.5.2011 17:02

Jako dlouholetý včelař tohle nechápu. Sám chovám velmi mírná včelstva a nenapadlo by mne se takto chovat k sousedům. Ba naopak, sousedske vztahy povazuji za duležité. Minimálně by ten včelař, co má natočená česna směrem na váš pozemek, měl udělat vysokou stěnu z něčeho neprůletného. Samozřejmě chovat mírná včelstva.

Není bezpodmínečně nutné stěhovat včelstva pryč ze zahrad, mimo lidi, stačí jen dodržovat určitá pravidla a problem nebude..

1.chovat mírná včelstva

2. vlastní zdroj vody pro včelky

3. česna otočit na svůj pozemek

4. chovat takový počet včelstev, kkterý je úměrný velikosti pozemku

5. neštourat se ve včelách ve špatný čas.

6. minimalizovat rojení-jde to! Pokud létají roje k sousedovi, tak mu vše vysvětlit a domluvit se s ním na sbírání případných rojů a né mu bez dovolení lozit do zahrady.
Mimochodem ten váš soused není ani tak včelař, jako spíš ...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 20.196 (?), 12.8.2013 21:03

mužu jen souhlasit, také se nám teď stalo, že bezohlední sousedi si umístili úly přimo ke zdi která sousedí s naším dvorem, kde je umístěna trampolína pro děti a bazén... hrůza...při pokusu se domluvit jsme byli odbyti, že nám daj prášky... prostě lisdská bezohlednost je hrozná a člověk nemá nikde zastání ach ju... ať žije spravedlnost...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.63 (?), 2.7.2012 15:18

Tak s tím se dá částečně souhlasit.Naše sousedka, chovatelka snad všeho co jí napadne zjistila že ještě nemá včely a tak si je pořídila.Z počátku to nebylo tak hrozné, ale jak udeřily vedra děcka si napustily na zahradě bazének a taky jsme si tam dali sprchu na osvěžení.Ale to byl konec vycházení na zahradu.Zahrada a trávnil plný žíznivých včel že nebylo ani kam šlápnout aby jsme nějakou nezašlápli.A člověk když se osprchoval nebo namočil tak byl obsypanej včelama.Opravdu nechutné.A to nejsem nějakej odpůrce včel, ale tohle je moc i na mě.(Bohužel se sousedkou není žádná řeč, tak nevím jak tohle slušně řešit)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.5 (?), 8.5.2013 20:31

Dobrý den, přečetl jsem si příspěvky a odpovídám na ten Váš. Mám souseda včelaře, který ke svému okolí tké bezohledný. V zahrádkářské kolonii si postavil chatku a potom k ní přistavěl další místnosti. Střechu udělal plchou a na ni umístil sedm nástavkových ůlů, které ještě umístil do starých skříní, které obalil plachtou, která se používá zaplachtování nákladních aut. Jeho včely jsou dle mého názoru velmi "nervozní", protože, pokud se udělá teplo, tak včely nejsou schopny úly uchladit. Nepříjemné zkušenosti mám i s rojením včel, kdy tomuto včelaři ulítne v průměru pět rojů. Někdy mám pocit, že se od úlu oddělí jedna včela, která má zakodováno, že vám musí dát žihadlo. Toto se stalo i dnes, kdy manželce včela vlétla do vlasů a dala ji žihadlo do hlavy. Za chvíli se projevila alergická reakce a skončili jsme v nemocnici na kapačkách. a nyní mi poraďte, co s ním, když s ním není řeč a pokud se někdo ozve, tak tento včelař je sprostý a každého uráží. K příspěvku přikládám foto.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.3 (?), 15.7.2010 11:25

Jsem včelař. Včely se po výletu z úlu zvednou do výše na několika metrech a pokud mají před úlem překážku, tak v podstatě vystoupají v kruzích přímo nad úlem. Dolet za snůškou je 3-5 km, takže posun úlů o pár metrů, pokud nejsou česny přímo u sousedova plotu, nic neřeší. Když na zahradě něco kvete, včelky to najdou. Když nechcete včely na zahradě, nepěstujte tam nic, co kvete.Jinak s občasným žihaldem musíte počítat. 

Naopak při podezření, že mi včely někdo cíleně otrávil bych si nechal udělat veterinární rozbor a poté podal trestní oznámení na PČR. A myslím, že by se druhý konec dědiny dost divil... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 87.2 (?), 1.8.2010 0:27

Dobrý den, já stojím zase na druhé straně (myslím tím, že nejsem včelař) Bohužel mám zkušenosti s člověkem, který chová včely a opravdu nepatří mezi slušné lidi.Proti včelám nic nemám, ale nelíbí se mi, že se mohou chovat v obytné zóně, neboť vidím vážný problém v době rojení. Co jsem zjistila, tak v jednom roji je od 20000 do 50000 včel a když se vám tento mrak objeví u domu,  3 x do měsíce  - každý rok, tak to není nic příjemného. Samozřejmě, pokud se tomu člověk věnuje, tak asi zajistí větší bezpečnost pro sousedy, než když pan včelař není doma, neboť chová svoje miláčky ve vesnici a sám využívá pohodu velkoměsta a ke svým miláčkům si jde jen pro med, aby zase obohatil svoji peněženku(tak je to u mého případu).Další problém vidím ve velké jejich aroganci ve směru zabezpečení neohrožování okolí, protože většinou dostanete odpověď, že včela není pes a nemůže se přivázat k boudě a že pokud jste tak vysazený na včely, tak si dejte k plotu thuje.Nikoho tady ze včelařů nenapadne, že metrová thuje stojí cca 120 kč a že jedna nestačí a že pokud by člověk chtěl okamžitou bariéru proti včelám, že by ty tuje potřeboval rovnou dvoumetrové - takže si dokážete vyčíslit cenu cca 20 - 25 metrové dlouhé zábrany proti sousedovým včelám, kterou by jste měl investovat vy, neboť vy přece máte problém s jeho včelami. Ale v momentě, kdy by např. váš pes ho kousnul tak už by byl u soudu a požadoval utracení - to je vše v pořádku, ale když vás bodne jeho včela, tak jen dostanete odpověď dokažte mi, že to byla moje včela (což určitě mi dáte za pravdu, že s největší pravděpodobností to byla jeho včela, když je přímým sousedem a má okolo 15 včelstev 5 metrů od vašeho plotu).Nechápu, proč je takový problém uvést zákon za jakých podmínek se můžou chovat včely, a proč lidé, mající za sousedy takovéto arogantní osoby, musejí složitě dokazovat NADMÍRU OBTĚŽOVÁNÍ, když si myslím, že žádný z nás si nenechá dobrovolně bodnout žihadlo a že v momentě sousedství s úly je tato možnost mnohem větší, než když by se brala pravděpodobnost bodnutí včely při procházce na Václavském náměstí.Na závěr bych chtěla jen dodat, že souhlasím s tím, že včela je velmi užitečné zvíře, ale myslím si, že pro úly by měly býti vyhrazená stanoviště a to mimo obytné zóny!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 183.218 (?), 1.8.2010 11:06

Jako včelař se směji tomu, že by vám v tomto případě pomohly thuje.  To nechápu. To je nesmysl. Heleďte to není včelař ale magor. Já bydlím na vesnici, ale včely mám na zahradě svých rodičů půl kilometru od nejbližší budovy. Našim se i to moc nelíbí, protože se nemůže posekat v blizkosti úlů tráva/leda večer a to už bývá rosa což je na sekačku problém/,takže je příští rok ještě posunu dál až na louku, kde pro ně chystám závětří.Jinak roj letí jen tam kam doletí matka a ta není vůbec zdatný letec.Většinou roj nejprve sedne boblíž úlů na větev, na plot atd. Cca do 100 metrů od hnízda.V případě vašeho souseda by tedy stačilo umístit úly o nevelký kus dál. U nás mají včelaři úly také ve vesnici mezi domy, ale já bych z toho byl nervozní.  Raději je dám dál na louku či lesu.Dostali jsme v restituci vrácené pozemky, takže místa mám dost. Argument, že neoplodní ve vesnici stromy je nesmysl, protože i tři kilometry letět za květy není pro včely problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 152.210 (?), 9.8.2010 11:29

Jakkoliv chápeme užitečnost včel, nechápeme už neužitečnost a až aroganci v chování některých chovatelů, které má pochopitelně vliv na sousedské vztahy a to dokonce takový, že pokud není dobrovolná vůle včelaře a alespoň minimální respekt okolí, není dovolání nikde. A to je případ naší sousedky. Na "stará kolena" po otci sdědila nádobíčko a tak si řekla, že to zkusí. A tak to zkouší několik let. Na pozemku, sousedícím ca 3m od rohu dalších dvou zahrad, které jsou odpočinkovou zónou dalších lidí postavila 4 úly. Let včel sice korigují ovocné stromy - zaplať pánbů, že je máme, ale i tak je umístění úlů z pohledu ostatních uživatelů zahrádek naprosto nevhodné, hlavně že tato paní má u své chatky relativně klid a pokoj. Chování této "včelí královny" je často nepochopitelné. Ačkoliv je již v důchodu, a zřejmě nemá problém s časem, servis pro včelky obvykle provádí o víkendech, nejlépe v době, kdy se na obou zahrádkách pohybujeme, nebo provádíme drobné práce, odpočíváme. I když je teplo a včelky létají více, přesto se dá - pokud se člověk nepohybuje přímo v bezprostřední blízkosti úlu - na zahrádce pobývat, pracovat, odpočívat nebo jen tak sedět a klábosit. Situace se mění v okamžiku příjezdu "včelí královny", obvyklou variantou je brzy po obědě - nasazení kukly, a hurá do úlů a pěkně se v nich povrtat, o použití dýmáku nebo zklidnění včel vodní mlhou nebo ponechat tyto činnosti na podvečer večer, paní asi ještě neslyšela, nejsem včelař, ale vlítnout do úlu ve dvě odpoledne kdy pere slunce o sto šest, a včelky už mají tak co dělat sami se sebou, mě přijde trochu "nestandarní" postup i bez ohledu na sousedy.
Jako sousedé jsme z ní nešťastní, my protože se na zahrádku dostaneme většinou jen o víkendu, a pak tam pobývat /nebo něco udělat/ když se včelky rojí, protože jsou nervózní po jejím zásahu, je problém /však jsem taky včera 2 dostal/ a naši sousedé se bojí štípnutí, jsou to staří lidé, na zahrádce jsou často, je to pro ně druhý domov, a často musí odejít jen kvůli tomu, že paní zase vlezla do úlů a včely jsou rozvášněné. Promluva s paní nezabírá, ani jí nenapadne, že by svým chováním ohrožovala okolí /snad už mám podezření, že to dělá i naschvál nebo je duševně vyšinutá/. Radu nečekám, hubit včely postřikem nehodlám, ale vážně mě to pěkně s...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.14 (?), 5.3.2011 11:14

Dobrý den.

Jsem včelař a chtěl bych si včelstva přestěhoval na zahradu, existuje nějaký zákon o tom v jaké vzdálenosti musí být včelstvo umístěno od sousedova pozemku?? nebo jaký počet včelstev tam můžu umístit, tak aby bylo vše podle zákona a soused si nemohl stěžovat. Děkuji za odpověď :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.180 (?), 5.3.2011 16:50
Žádný zákon na to není, ale pokud to lze, dejte co nejdál od lidí, protože se jich někdy až hystericky bojí.Včelař
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika