Červenání listů na révě

host - 141.157 (?)
23.6.2025 9:40

Našla jsem lepší obrázky, takže spíš budou mít pravdu pánové s nedostatkem hořčíku, kdy skvrny začínají na okrajích staších listů https://njaes.rutgers.edu/fs1260/.

A možná nedostupnost u toho jednoho keře způsobilo, že ještě nemá kořeny dost hluboko, nebo vliv pH půdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 163.49 (?), 22.6.2025 20:06, zobrazeno: 734x

Keř stolní révy Skazka červená 2 roky od výsadby má červené okraje listů. Jedná se o chorobu? 

Skazka réva
Skazka réva

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4695) - 2.164 (?), 22.6.2025 20:21
Tohle je nedostatek hořčíku. Není to choroba. Hnojí se hořkou solí. Hořká sůl se dá běžně koupit v hypersuper jako hnojivo.

host - 141.157 (?), 22.6.2025 20:33

Podle https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/reva-vinna/koreny-revy-vinne-potrebuji-prostor-aby-zajistily-prisun-zivin/ je to typický projev nedostatku draslíku.

Jenom doplňková: Aplikoval jste letos nějaký postřik proti houbovým chorobám?

host - 163.49 (?), 22.6.2025 20:48

Stříkal jsem na jaře 1x Sulkou. Mám celkem 10 keřů různých stolních odrůd a tyto červené listy jsou pouze na jednom keři. Pak na dalším keři byl vlnovník, tak jsem použil Kumulus WG

host - 141.157 (?), 23.6.2025 9:40

Našla jsem lepší obrázky, takže spíš budou mít pravdu pánové s nedostatkem hořčíku, kdy skvrny začínají na okrajích staších listů https://njaes.rutgers.edu/fs1260/.

A možná nedostupnost u toho jednoho keře způsobilo, že ještě nemá kořeny dost hluboko, nebo vliv pH půdy.

host - 136.144 (?), 23.6.2025 14:31
Víte, ono u těch všech obrázků, kdo z nich úplně přesně rozpozná jestli jsou ty lity do červena a nebo začínají spíš do fialova. Já jsem loni stav kupované sazenice konzultoval s několika školkaři, kteří množí révu. Ideální poměr živin je udáván 3 díly draslíku a 1 díl hořčíku. Tyto živiny pokud jsou v nerovnováze se navzájem blokují. O živinách a jejich vzájemném působení jedné na druhou jsem četl od několika různých autorů u různých plodin a je to zajímavé čtení. A také záleží na vláhových poměrech. Nicméně všichni školkaři zastávali názor, že v mém případě tohle není odrůdový znak, i když listy jsou úplně celé červené mnohem dříve před opadem, kdy by někdo mohl říct, že už je podzim.

host - 141.157 (?), 23.6.2025 17:10

Ano, šedá teorie, zelený strom života. Mám teď chlorotickou roční švestku na místě, kde byl kompost. Vody dost, přidala jsem yara mila, železo, teď hořčík. O kousek vedle kterýmkoliv směrem je všechno zelené. Popel tam není. 

host - 136.144 (?), 23.6.2025 17:37
Já jsem měl vedle sebe zaškolkované dvě švestky a po delší době jsem se rozhodl jednu přesadit, byla to pořádná díra a před zahrnutím jsem tam dal hnůj, jak té druhé švestce přilepším. Letos je plná plodů, ale loni po tom přihnojení celou sezonu chloroza na listech. Takže záleží jaký dusík vám po tom kompostu v zemi zůstal, jestli podporuje příjem živin a nebo je naopak brzdí draslík. Ale o tom je zbytečné zde diskutovat bez půdních rozborů... Ta přesazená bez potíží.

host - 136.144 (?), 22.6.2025 22:57
Modrá odrůda předpokládám. Pokud máte zdravé mladé listy a dobře vám zareaguje na přihnojení hořkou solí, je to nedostatek hořčíku a bývá to první volba. Pokud jsou defekty - zasychání i na mladých listech může jít o nedostatek draslíku. Nicméně jeden profesionální pěstitel, se ktrerým jsem konzultoval upozornil, že se může v dnešní době jednat o začátek projevu onemocnění Esca.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz