Škodí mravenec rostlině?

host - 158.26 (?)
11.5.2010 22:59

Ano, napadají nejen larvy berušky, ale i dospělce, neb vědí, že se mšicemi živí. Takže se snaží berušku vyštípat. Stejně, jako ovčák brání třeba vlkům, aby nenapadali jeho stádo ovcí, protože mšice se bránit nedokáží.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 68.37 (?), 8.5.2010 15:22, zobrazeno: 16507x

Mám dotaz.

Mám na zahradě banánovník. Mravencům se evidentně zalíbilo na stejném místě, kde ho mám zasazený. Škodí mravenci kořenům a ožírají je, nebo rostlinu mravenec ochrání proti škůdcům?

Názory na internetu se liší. Někdo píše, že požírá mšice a podobnou havěť a někdo píše, že ožírá kořeny.

evka.bendova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 83.213 (?), 8.5.2010 16:51

Mravenec je prevít, mšice sice ožírá, ale až poté, co si jejich larvy nanosí na rostlinu.  Kde je mravenec, tak jsou zanedlouho i mšice. Doporučuji na kmínek banánovníku nanést lepící kroužek, je to takový vosk, který se dá koupit v každých zahradnických potřebách, štětečkem se udělá na kmínku prstýnek a mravenci se už přes něj výš nedostanou. Doporučuji jej udělat širší, protože mravenci jsou schopni udělat si přes něj cestičku již z těch mrtvých přilepených mravenců.   Prstýnek vydrží lepit mnoho měsíců. A pokud už máte i mšice, tak rostlinku postříkat mydlinovou nebo jarovou vodou.  Co udělá mravenec s kořeny, bohužel nevím, nemám zkušenosti, i když někde jsem slyšela, že mravencům vadí lógl z kávy, možná pod banánovník vylívat zbytky kávy a třeba se vystěhují... Zdravím, Eva.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 8.5.2010 17:16

Záleží na druhu mravenců. Přímo kořenům neškodí, ale některé druhy mohou na kořenech i nadzemních částech rostlin chovat mšice - živí se jejich sladkými výkaly a ne přímo mšicemi, mšice chrání před nepřáteli, přenášejí je z rostliny na rostlinu, staví nad nimi kryty z hlíny, prostě o ně pečují jako lidé o krávy -. viz Sekorův Ferda mravenec, díl třetí...

Na banánovníku ovšem nejsou mšice zásadními škůdci, většinou jej zlikvidují v zimě svilušky...

A ten lepivý pás bývá mravencům pro smích, pokud se chtějí dostat nahoru, postaví přes něj za pár hodin cestičku z kousků hlíny, jsou to kluci - tedy ve stutečnosti neplodné holky - šíkovní, vlastně šikovné. 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 155.12 (?), 8.5.2010 20:54
Lepivý pás je funkční. Za x let jsem ještě neviděl že by stavěli mravenci na kmeni přes lepidlo cestičku, to možná jejich krajané v pralese. Umí najít cestičku v místech kde není lepidlo nebo obejít překážku jinou cestou, to jo. Jinak mravenci velmi často ožírají stonky kedlubny a vyžírají ředkvičky, nemluvě o ovoci.

host - 147.173 (?), 11.5.2010 4:47

Já nanáším lepidlo. Mravenci to nepřekonají, Snaží se tak 3dny, pak to vzdají, Většinou se otáčí již 3mm před lepidlem.

host - 199.121 (?), 11.5.2010 9:00
Moje zahrada je jedno velké mraveniště s několika druhy mravenců. Kam kopnu tam se vyvalí město s mravenci. Záhony mám samou dírku, vypadají jako měsíční města s katakombama. Všechno mi tu roste, naopak mám pocit, že mi rostliny chrání, protože nemívám žádné škůdce ani slimáky. Mšice jsem měl jen jednou a to na kukuřici, která mi vyrostla náhodou v kompostu. Takže já na mravence nedám dopustit kluky jedny pracovitý. Pokud ti očividně neškodí tak nepodnikej nic, teda pokud necítíš silnou potřebu s někým bojovat :-)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 11.5.2010 9:19

Podle mě mravenci nežerou kedlubny, ředkvičky, ani neporušené ovoce. Ale mohu se mýlit. Bohužel, ani slimáků si příliš nevšímají. Mšice ale spíš chrání před jejich nepřáteli a možná i roznášejí dál po rostlině. 
   Bojuji s nimi jen na jaře v kuchyni (asi faraoni) a někdy ve skleníku. Na zahradě mi nevadí.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 191.158 (?), 11.5.2010 10:32
Dokáží zlikvidovat mladou přísadu kedlubny tím že ožírají stonek těsně u země a vyžrané ředkvičky jsou i jejich práce. Zda je to důsledek něčeho jiného to už nevím. Napadání larev berušky jsem viděl na vlastní oči.

host - 158.26 (?), 11.5.2010 22:59

Ano, napadají nejen larvy berušky, ale i dospělce, neb vědí, že se mšicemi živí. Takže se snaží berušku vyštípat. Stejně, jako ovčák brání třeba vlkům, aby nenapadali jeho stádo ovcí, protože mšice se bránit nedokáží.

host - 147.173 (?), 12.5.2010 12:51

Do jahod vlezou mravenci určitě, ředkvičky načnou také

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty