Výsev nebo sadba do skleníku?



host - 53.133 (?) 
7.3.2012 16:22, zobrazeno: 9898x

prosím o radu - jsem nový majitel skleníku a už se vidím jak v létě trhám rajčata, papriky, ředvičky třeba i meloun.

Nakoupil jsem semena a plánoval si jak o víkendu vše vyseju, ale ´jak tak čtu ono to není tak jednoduché :-(Otázka tedy zní : vysít semena do půdy v nezatepleném skleníku (polykarbonát) již teď a nebo je doma předpěstovat?

A v jakém pořadí? Nakoupil jsem rajčata, okurky, papriky, ředvičky, meloun a nějaké bylinky. Nemám s pěstováním žádné zkušenosti, jen chuť :-) Lokalita Mladá Boleslav

Díky všem za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 7.3.2012 16:55

Vaše nadšení jsem sdílel nedávno také a nějakou malo zkušenost jsem nabral. Žádná rajčata, papriky nebo melouny zatím do skleníku v žádném případě. Já osobně jsem nedávno vysel ředkvičky a salát, vše však musí být ještě pod oblouky s bílou textilií nebo pod skleněným krytem, protože každý den je skleník pokryt ledem. Díky textilii ředkvička již vylezla ze země, zvažoval jsem ještě kedlubny ale víceméně jen pro vypěstování jako přísady. Musím zvážit umístění a pořadí výsadby tak aby si jednotlivé odrůdy nezavazely. Tak jsem se vytrestal vloni s kedlubnama, rostly moc "pomalu" a zavazely při výsadbě paprik a lilků. Ředkvičky taky trochu překážely, ale tam se dají bulvičky v místě výsadby (např. papriky) vytrhat. Ředkvičky rovněž "zavazí" pokud chcete na zem položit černou textilii. Papriky, okurky, rajčata, melouny atd. si předpěstujte zatím doma a pokud noční teploty budou přijatelné tak můžete skleník využít na otužování, případně na skorou výsadbu nějakých zkušebních vzorků, např. rajče. Ať se Vám daří a pamatujte že každý skleník který si koupíte je již v tom okamžiku malý wink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.38 (?), 7.3.2012 17:33

Díky za odpověď. Jen pro upřesnění : co jsou to,,přísady´´?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 7.3.2012 18:06

Přísada, to je všeobecný pojem pro rostlinky, v našem případě zeleninu,  které si doma nebo někde ve vytápěných sklenících předpěstujete ze semínek a pokud nastanou vhodné venkovní podmínky tak ji vysazujete ven nebo do skleníku. Když vezmu např. rajče, tak to se vysévá (semínka) ven někdy v květnu a Vy v tuto dobu již sázíte vzrostlou "přísadu" předpěstovanou doma a tím urychlujete sklizeň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 40.38 (?), 7.3.2012 18:31

Aha, takže jinak řečeno sazenice. Njn, člověk se pořád učí wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 20.244 (?), 8.3.2012 18:51

Nic si z toho nedělejte, já pěstuji rajčata a další zeleninu již desítky let a slovo přísada také slyším poprvé. Vždy jsem tomu říkal sazenice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 166.3 (?), 8.3.2012 20:36

Poslední roky jsem vždy čekal na první sazenice v zahradnictví, většinou salát, kedluben a tak. Jakmile jsem to někde našel, šup do skleníku! Rostlo to jako z vody, nicméně měl jsem problém abych to nakonec stihnul sklidit, neb domácí sazenice paprik a lilků už potřebovaly z bytu ven a v zahradnictví se též objevily i sazenice roubovaných okurek.

Letos jsem to chtěl stihnout všechno lépe. Dneska jsem konečně našel čas a asi 4 hodiny jsem ve skleníku vše připravoval.

Vyvézt zeminu, navézt koňský hnůj (sehnal jsem ho z vedlejší vesnice, půlku valníku), našlapat ho, prolít, na to zemina, atd... Vše postupně v celém skleníku.

Mám hotovo, během snad několika dnů se nastartuje "vyhřívání" a šup tam se salátem, ředkvičky, atd...

Pokud to půjde jak "doufám", tak letos stihnu dostatek zeleniny sklidit ještě než tam půjdou ty "hlavní" plodiny.

Člověk se pořád učí...

Do skleníku dle mne patří plodiny, jež to dokáží využít a proti pěstování venku tam je znatelný rozdíl.

Dle mne to je např. lilek, paprika a okurky. Dle místa někdo pěstuje i meloun, dýni, víno, atd...

Jednou jsem zkusil rajče, byl to nesmysl... Venku jsem měl v podstatě totožné výsledky a rozhodně méně práce se stříhaním neustále rostoucích další výhonků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.94 (?), 9.3.2012 7:28

dobrý den

taky jsem začátečnice se skeníkem, prosím pěkně, a když tam již teď dám salát, ředkivčky, kedluben,  tak nezmrzne? Mám klasický skleník spodní část vyzděná schůdky pod zem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika